Menu

Barca virus

2 Comments


Title: Barca virus | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza Sinds ik op een vakantie een knijp poppetje van Johan Cruijff kreeg, even ter verduidelijking, ik kreeg het poppetje niet van Johan Cruijff, dat had ook leuk geweest, ik kreeg het poppetje van mijn moeder in de campingwinkel van een camping in Ibiza, en het poppetje, u raad het al was Johan Cruijff met een enorme neus en een tenue van Barcelona aan, ik vond de kleuren combinatie heel erg mooi, en was dus sinds die dag bewust dat er een club was die FC Barcelona genaamd was. Ik was meteen fan natuurlijk. Het had iets magisch, ik kon er nooit naar toe, maar wist dat het een geweldige club was.

Jaren later was ik op vakantie in Badalona, toen ik met twee vriendjes, waarvan er één bij de jeugd van Barca voetbalde, Alberto en de ander was Jose een matige voetballer, aardige basketballer en een geweldig Taekwondo vechter, hij was de kampioen bij de dertien jarige van de Provincie Barcelona, niet misselijk dus. Ik was behoorlijk zenuwachtig, kots misselijk om eerlijk te zijn, die dag zou ik eindelijk Nou Camp, het stadion van FC Barcelona bezoeken. Lionel Messi was nog niet geboren, zijn voorgangers waren lang niet zo goed als de kleine dribbelaar, maar ze konden er ook wat van. Jose en Alberto namen mij eerst mee naar het oude stadion, ook niet slecht, maar nu werd het gebruikt als trainingsveld. Vlak voor Nou Camp kwamen er twee iets oudere jongens bij ons lopen, ze vroegen waar wij naar toe gingen. Toen Jose het vertelde besloten ze mee te gaan. Ze hadden gemene muilen, en één van de gasten keek in geparkeerde auto´s. Ze deden heel uitbundig, en wilde ons imponeren. We kwamen dan misschien niet uit het chetto van Barcelona, maar we kwamen ook niet uit de vagina van Bambi (zeg ook maar wat), we waren op ons hoedde, maar niet bang. Net in de gang van Nou Camp sloeg de grootste van de twee jongen een arm om de nek van Jose, en probeerde hem te wurgen, onder geschreeuw, dat we ons geld moesten geven. Ik wilde Jose helpen, maar de andere jongen dreigde mij met een mes neer te steken, terwijl Alberto weg rende. . Jose, gaf niet zijn geld, maar wel wat geweldige trappen en stompen. Ik lachte naar de klootzak naast mij, net toen hij wilde steken, pakte een dikke man in een Barcelona trainingspak hem bij zijn kraag, en in de andere greep hij de andere jongen, Hij trok ze scheldend mee, en trapte ze zo van de trap af naar beneden. Alberto had hem erbij gehaald. We stonden nog na te beven, toen de man in het trainingspak terug kwam, en ons omhelsde, hij zette ons neer op geweldige plaatsen, wat was ik blij. Net op tijd voor het clublied van Barcelona, tranen vielen over mijn wangen, toen de spelers voor een doordeweeks trainingspartijtje het veld opkwamen, prachtig.

Weer later, ik was denk negentien, ging ik met mijn Oom Wim naar het Trofeo Joan Gamper toernooi. Een jaarlijks terugkerend toernooi georganiseerd door FC Barcelona. Ik kocht een Barcelona petjevoor het stadion, en kreeg een terechte preek van mijn oom, die vroeg of ik getikt was, om zoń duur petje te kopen, gezellig. Mijn oom had veel geld voor de kaartjes betaald, maar de spelers waren van zowat de buitenste ring erg klein en onherkenbaar. Maar dat mocht de pret niet drukken. Wij zagen toch maar mooi bijna duidelijk het dream team met Ronald Koeman, Ronald0, Stoichcov, Richard Witsche, Brian Laudrup en Bakero spelen tegen Puerto Allegre, de club waar vroeger Pele in speelde, sterker nog, hij was zelf aanwezig in Nou camp vertelde de speaker. En een andere grootheid was er ook, namelijk Johan Cruyff als coach van Barca. Wat een avond, jammer van de saaie wedstrijd, een futloos gelijkspel. Op de terug weg, wandelend door nachtelijk Barcelona, viel er pal naast mijn oom zijn benen een plantenbak. De man had hartstikke dood kunnen zijn, het geluk was aan onze zijde. De volgende dag bezochten we het Museum van Barcelona en zag ik al hun bekers, wat een dag.

Ik bezocht hierna regelmatig wedstrijden van FC Barcelona. En wilde natuurlijk mijn vriendin Xandra en haar zoontje Itam het Nou Camp laten zien en het museum. Itam kreeg een Barcelona outfit, veel te groot, maar dat mocht de pret niet drukken, ik hoopte hem stiekem te besmetten met het FC Barcelona virus….

2 thoughts on “Barca virus”

  1. Jacco de Zwollenaer says:

    Ik zegge, Goed verael.

    1. Pieter says:

      Dankjewel Jacco :) fijne avond

Leave a Reply