Menu

Expositie nazi design en het succes hiervan

0 Comment


Het design museum te Den Bosch staat op het punt begin september een nieuwe expositie te openen. En wel van nazi kunst en het succes daarvan. Persoonlijk vind ik dat je deze expositie gewoon door moet laten gaan. Maar zonder dit een extra zetje te geven, door het succes ervan te benoemen. Buiten dat er veel gepikt is uit andere rijken, die wel eeuwen hebben gedomineerd, en dus min of meer wel gelukt zijn is het zo begrijp ik moeilijk te verteren deze propaganda een succes te noemen.Title: Expositie nazi design en het succes hiervan | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza

Ik denk dat de vlag van de ISIS geen lelijke vlag is en ze zich zelf zo opdrongen met geweld die het dag licht niet kan verteren, evenals de nazi’s deden. Dan heb je al snel een mooi beeldmerk, maar een expositie en hoe die in hun design te werk gingen zal waarschijnlijk nog even moeten wachten voor de ISIS. Toch kan je geen enkel museum beoordelen op wat ze exposeren, je kunt er niet naar toe gaan, of wat zalen overslaan. En natuurlijk denk ik als ik het artikel van Ruben Vis Secretaris van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap lees in de Volkskrant met de titel,”Exposeren van nazidesign is raar en onsmakelijk”, dat het museum er wel aan heeft gedacht en zal laten zien dat succes niet betekend dat wat het heeft gedaan goed is. Maar men wil puur het effect laten zien van het nazi design. Hoe sterk het beeld was waarmee men zieltjes won, menig reclame bureau of andere creatievelingen zullen dit gepikt hebben en nog gaan gebruiken.

Je zou kunnen zeggen dat in een tijd van opkomend antisemitisme op zijn minst een beetje op een verkeerd moment word geëxposeerd, al denk ik dat deze ziektes als deze vorm van racisme er altijd is geweest en helaas altijd zal zijn, en natuurlijk altijd bestreden moet worden. Ik weet niet hoe de expositie verder in elkaar steekt, maar het zou als met het succes ervan wil laten zien, ook de meest gruwelijke foto’s uit de tweede wereld zou moeten exposeren, want men noemt het een succes, en dan laat men zien wat zo’n succes kan doen. Persoonlijk ben ik meer onder de indruk van communistische propaganda kunst die eigenlijk nooit echt een probleem vormt. Dit ten onrechte want ook veel van de communistische leiders waren schoften die lieten moorden voor hun zogenaamde idealen. En wat te denken van Koninklijke huizen, ook voor hen zijn er miljoenen mensen gestorven, het is nu eenmaal één groot vies zooitje, dus een expositie tegenhouden dan wel door laten gaan zal niet helpen.

Spreekt het u aan, ga er dan vooral heen, kwetst het u of naasten negeer het dan alstublieft. Of ik er heen ga, ik denk van niet, misschien als ik in Den Bosch of er in de buurt zou wonen, maar ik denk het niet.Ik weet wel leukere exposities waar ik voor zou kiezen, en uiteraard zal deze expositie ook nazi liefhebbende trekken, dat lijkt mij vrij normaal met deze expositie, en ik heb niet zo’n zin daar bewust tussen te lopen….

Leave a Reply