Menu

Geweldige sportboeken

0 Comment


Tijdens een `de Wereld draait door`, bracht Jan Mulder het boek `Hardloper Huizenga`, ‘het verhaal van een Title: Geweldige sportboeken | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza vergeten wonderatleet’ ter sprake. Volgens Jan Moest één ieder die van sportboeken hield dit boek over een vergeten sport fenomeen lezen. Ik sloeg het ergens op in mijn hoofd, en moest er iedere keer aan denken, maar ondanks mijn zoeken op internet met vele verkeerde namen die ik driftig indrukte kon ik niks vinden. Tot ik hem eindelijk vond op de website van de schrijver Job van Schaik. Bij hem kon ik het boek gelukkig nog bestellen. Het boek is boeiend van bladzijde 1 t/m bladzijde 165. Hardloper Huizenga was buiten een verdienstelijk slager ook een geweldig getalenteerd hardloper. In het begin van de twintigste eeuw liep Huizenga zijn wedstrijden, waaronder tegen een tram die hij won. Soms ging het hardlopen zo makkelijk in wedstrijden, dat hij zijn tegenstanders opwachtte na een geslagen gat, om ze vervolgens weer op een gat te lopen. Er staan ook er mooie foto’s in het boek, en tal van heerlijke anekdotes over deze stront eigenwijze Noorderling, die ook een borrel niet afsloeg en een stevige drinker was. Jan Mulder heeft niks teveel gezegd, pracht boek.

Voor kerst kreeg ik van mijn vrouw het boek, ‘ Flirt met de dood’, over het leven van Jordanees Piet Dickentman, die Title: Geweldige sportboeken | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza tot zijn vijftigste levensjaar een ongenaakbaar stayer op de wielerbaan bleef, ook zijn wedstrijden begonnen in het begin van de twintigste eeuw. Hij reed achter de zware motoren veelal in Duitsland waar de sport immens populair was. Piet verdiende geld als water, had zelfs een auto met chauffeur en een eigen vliegtuig. Helaas moest hij in de Eerste Wereld oorlog Duitsland verlaten, en waren zijn Marken niks meer waard, berooid kwam hij de oorlog uit, en ging weer deelnemen aan wedstrijden. Dat hij op zijn vijftigste pas stopte is al noemers waardig, maar ook een wonder als je in “Flirt met de dood” leest dat de arme stayers en gangmakers bij bosjes de dood vonden in deze gevaarlijke sport. Er staan prachtige foto’s in, en dit boekje geschreven door André Stuyfersant is een pareltje der sportboeken. Zo prettig als je nooit eerder van iemand iets vernam, en gewoon een geweldig sportman is geweest. André Stuyfersant heeft tevens een erg leuke website met allerlei mooie sportverhalen uit het verleden, het boekje kunt u bij hem bestellen.

De vliegende neger en de kleine koningin is een boek over de zwarte baan wielrenner Mayor Taylor geschreven door Jan Boesman. Net als voorgaande boeken spelen de successen van Title: Geweldige sportboeken | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza Mayor Taylor zich af aan het begin van de twintigste eeuw. Zowel in Amerika als Europa won hij heel veel wedstrijden. Duwels worden prachtig beschreven. En men liet zich vaak van zijn slechtste kant zien door Mayor Taylor niet serieus te nemen door zijn negroïde uiterlijk, maar zijn benen liet de razend snelle wielrenner spreken, waardoor men veel respect voor deze grote sportman kregen. Hij stierf helaas arm, tot die tijd is zijn leven echt heel mooi op papier gezet door Boesman.

Een ander prachtig sportleven wordt beschreven in, ”The Dutch windmill”, door Rotterdams nacht burgemeester Jules Deelder. Het gaat natuurlijk om de Crooswijks bokser Bep van Klaveren. Buiten een geweldig bokser tevens een grappenmaker, soms onbedoeld. Het is te merken dat Jules en Bep vrienden waren aan het boek, het is intens vol prachtige anekdotes over deze Olympische gouden medaille winnaar. Een uniek mens, en echt net als de drie voorgaande boeken een aanrader.

Title: Geweldige sportboeken | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza

 

Mocht u leuke sportboeken weten kunt u mij altijd tippen.

Hardloper Huizenga http://www.hardloperhuizenga.nl/

Flirt met de dood http://stuyfssportverhalen.wordpress.com/2009/10/24/flirt-met-de-dood/

Mayor Taylor https://www.goodreads.com/book/show/8539756-de-vliegende-neger-en-de-kleine-koningin

Bep van Klaveren http://www.bol.com/nl/p/the-dutch-windmill/1001004000020214/

 

 

 

Leave a Reply