Pieter Zandvliet's Art World Gallery
February 18, 2020
Breaking News

Hard op denken

Naar het schijnt was Pablo Picasso tot een uur of twaalf in de morgen niet aanspreekbaar, niet dat hij dan sliep, maar Title: Hard op denken | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza hij had zelf het hoogste woord, tegen de vrouw waar hij op dat moment getrouwd was lag hij dan steen en been te klagen dat niemand van zijn werk hield, en hij maar een matige kunstenaar was, en dat iedere dag. De Picasso voor wie zijn naam haast het zelfde is als het woord kunst, die heel erg aan zichzelf twijfelde en zich zelf in de put sprak, en de vrouw die hem aanhoorde. Ook had hij het niet op de kunstwereld en de handelaars, hij was er een ster in alles en iedereen tegen elkaar op te zetten. Maar goed als het in je hoofd niet lekker zit zal je dat altijd hebben, en dus iedere dag klagen en piekeren, en misschien en waarschijnlijk had Don Pablo dit nodig als brandstof voor zijn kunst.

Zelf ben ik natuurlijk geen Pablo Picasso, en al helemaal sta ik niet in de zelfde positie, maar wel heb ik soms mijn Title: Hard op denken | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza dipjes, die beangstigend kil kunnen zijn, Mijn geest gaat dan alles wat ik gedaan heb in mijn leven, bij voorkeur op het gebied van mijn kunstenaarschap na, en vind het echt niks. Alles moet anders, ik denk dan over stoppen, maar dan word ik vaak bang en zie een heel groot zwart gat opdoemen. Ik heb het gelukkig nog maar weinig. Hoe rot ik mij ook voel als ik de eerste streepjes op doek of papier heb gezet, zak ik weer weg in mijn oh zo vertrouwde wereldje. Dan denk ik niet meer aan de buiten wereld, dat ik zelden of nooit buiten kom of contact heb, dat heb ik dan in de helft van de kamer waar ik leef en werk tegelijk. Mijn muziek op, en ik ben weer rustig, dat probeer ik tegenwoordig goed te onthouden, dan hoef ik daar niet al teveel over te piekeren. In tegenstelling tot Picasso vind ik het wel fijn (meestal) als oprechte bewonderaars langs komen om naar mijn werk te kijken, ik bedoel ik maak het immers in de tweede plaats voor andere.

Xandra mijn vrouw houdt zich steeds meer bezig met de contacten, wat ik wel en niet wil doen, dat is prettig, ook Title: Hard op denken | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza omdat ik de neiging heb niemand te vertrouwen, wat verder alleen met mij te maken heeft, dat is de aard van het beestje. Vertellen over mijn werk vind ik niet erg, al heeft zo vind ik niet elk van mijn werken een verhaal nodig, nou ja, ik bedoel sommige daar zitten mijn gedachtes zo in, die kan ik niet meer uitleggen, die zijn verwerkt in het werk, die mag de kijker er zelf uit halen, maar men mag er tevens van genieten zonder puzzelen. Bij nader herzien, hebben de meeste van mijn werken het gevoel in zich, alleen van sommige kan ik hier en daar wat terug halen, gedachte spinsels, de momenten of periodes dat ik met een werk bezig was, zo zit dat eigenlijk.

Soms zeggen mensen bij bijvoorbeeld een expositie van mijn werk, “goh Pieter je werken zijn nu veel vrolijker”, maar dat zijn dan de werken die Xandra met mij voor de desbetreffende expositie heeft geselecteerd, ik maak namelijk altijd werken, bijna iedere dag ben ik wel bezig, dus zou ik wel een beetje zielig zijn als ik altijd vol geluk van plezier mijn werken zit te maken, of anders altijd boos of droevig, dat varieert bij mij heel erg. Daar zit meteen de sleutel naar mijn trouw aan mijn kunst in, waardoor ik altijd en eeuwig zin heb om weer te beginnen aan een nieuwe reis, een wit vlak, en ik ben benieuwd wat ik nu allemaal weer ga zien, verwerken en maken, ik ben bijna een vakantieman die al maar reist, wat tegelijk ook een obsessie is, die het mij soms heel moeilijk maakt mij op andere zaken te concentreren of die überhaupt te begrijpen, en met begrijpen heb ik het moeilijk, vooral in mijn werk, als ik een werk snap en begrijp is de magie weg, ik wil alleen voelen en ervaren, begrijpen is voor mij het zelfde als einde, ik blijf onderzoeken, iedere keer het rondje bijna rond maken, maar voor ik het begrijp begin ik weer met een nieuw rondje, en ze zijn tot dus verre steeds weer anders. Nou tot zover mijn hard op denken, bedankt voor uw aandacht, ik hoop dat het uit te houden was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *