Pieter Zandvliet's Art World Gallery
February 18, 2020
Breaking News

Het verhaal! Marvin Gaye

Title: Het verhaal! Marvin Gaye | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza In het mooiste atelier wat Nederland rijk is zat ik mijn prachtige haardos eens flink te borstelen, door een kier scheen de zon over precies mijn haar, die in de spiegel waar ik naar me zelf zat te kijken goud geel was, ik leek verdorie wel een mooi prinsje. Uit mijn chettoblaster schalde de nieuwe cd van de Nedernoise sensatie de FCKNG BSTRDS, ja dan ben ik mij de koning te rijk. Maar zelfs een kunstenaar heeft natuurlijk niet de hele dag de tijd om zijn haardos te kammen. Dus zette ik na de FCKNG BSTRDS een cd van Marvin Gaye op. Nog één maal wierp ik de spiegel een wulpse blik toe, ik lachte naar mijn eveneens prachtige haardos bezitter de spiegel, en pakte mijn verf, om aan een meesterwerk te beginnen. “Heard it through the grapevine” zong Marvin voor mij. Wat zong hij toch wonderschoon tot zijn vader hem in 1989 het leven uit schoot. Er gaan geruchten dat zijn vader dit deed, voor dat een blanke zijn zoon dood schoot. Klink klare lariekoek natuurlijk.

Het ging namelijk zo: Marvin lag heerlijk te dromen over hoe hij in een kleedkamer in gesprek was met Elvis Presley. Elvis keek net als ik in een spiegel terwijl hij zei tegen Marvin die zijn neus inmiddels wat poederde,’’Marvin je hebt een mooie stem”, daarover geen twijfel, maar ik de King blijft de grootste ten alle tijden. Elvis kreeg geen antwoord omdat Marvin heftig zat te snuiven. Elvis vroeg of hij verkouden was. Waarop Marvin zei, ik hoorde je wel Elvis, jij bent de grootste. Elvis keek trots en wilde net naar het podium huppelen, toen Marvin hem riep. Elvis draaide zich in een zwaai om naar Marvin terwijl zijn cape door de nonchalante draai omhoog ging. Wat hij daar zag hangen was niet misselijk, Marvin had zijn trainingsbroek tot op zijn enkels laten zakken, en zei maar ik heb de grootste, maat. Dit was trouwens het optreden waarbij Elvis meerdere malen zijn tekst vergat. Marvin moest hard lachen, maar werd uit de droom gehaald door de telefoon. Godverdomme, zoveel leuke dromen had hij nu ook weer niet de laatste jaren. Geïrriteerd nam hij op, zonder zijn naam te zeggen. Aan de andere klank hoorde hij iemand zich voorstellen als Fuck Fister uit Nederland, hij dacht even na, en zei toen begrijpend dat hij de naam niet goed verstaan had, Hey man Ad Visser, “what’s happening”. Toen Ad zijn verhaal enthousiast wilde doen, gooide Marvin de telefoon tegen de hotel muur aan diggelen. Wie dacht die idioot wel wie hij was, om hem zo vroeg te bellen. Marvin keek naar de kapotte telefoon, niet zo slim dacht hij, nu moest hij naar beneden lopen om zijn jarige moeder te bellen. Hij liep naar het toilet, en deed zijn ochtend plas. Onder het afdrogen van zijn plasser, kwam hij op het idee om zijn moeder niet te bellen, maar haar te verassen met een bezoekje.

Hij liet een chauffeur voorrijden, en zei tegen de deur open houdende chauffeur alleen ouders, die wist genoeg en de limousine reed naar de ouders van mogelijk één van de beste soul zangers ooit. Marvin schonk zichzelf een whisky in, en hij zette de radio aan, waarop Boney M voorbij kwam met,’Daddy cool”, lekkere wijven vond hij, die om dat magere mannetje heen kronkelde. Onderwijl speelde hij wat met zijn jongeheer, toen hij besefte wat hij aan het doen was, schoot hij in de lach. Hij de grote Marvin Gaye spelend met zijn pik, veel gekker moest het niet worden. Ik moet snel weer eens flink van bil dacht hij aan zijn Whisky nippend, door de geblindeerde ramen zag hij een bloemenstal, en riep de chauffeur te stoppen, dit deed dit abrupt, zodat het trainingspak van Marvin onder de Whisky zat. Toen de chauffeur de deur open wilde doen, was Marvin hem voor, en duwde de deur hard tegen de chauffeur zijn benen aan. Deze stond bijna te janken van de pijn, terwijl Marvin de bloemenstal in verdween, hij kwam eruit met een grote bos tulpen. Snel stapte hij de auto weer in. Tulpen vast uit Nederland, het land waar ze altijd dachten dat hij uit Suriname kwam. Nog altijd wist hij niet waar Suriname in Godsnaam lag. Na een uurtje stopte de limousine voor het wit houten huis van zijn ouders.

Marvin deed de deur open, zijn moeder keek om vanachter haar breiwerk. Ze slaakte een gil van vreugde, om vervolgens haar beroemde zoon in de armen te vliegen. Pas op voor de tulpen zei die nog tevergeefs, alle bloemkoppen lagen op de grond. Maar dat mocht de pret in huize Gaye niet drukken, zijn moeder had peertjes gekookt zijn favoriet. Waar is papa vroeg hij in het rond kijkend. Die zit op de bank. Marvin liep naar zijn vader, die niet op de bank zat maar ernaast zat van lucifers houtjes een kathedraal te maken.. “Hoi papa groette hij zijn vader”. “Hoi zoon alles goed met jou”. “Ja hoor pa, mooi bouwwerk wees Marvin naar de Kathedraal”. “Dat zal je wel zeggen om aardig over te komen”. “Nee hoor ik meen het echt, ik wil hem van je kopen”. Deze zin maakte zijn vader boos. Met een sprong stond hij op, recht voor zijn zoon,’doe maar weer stoer met je geld’, en je opgeilende liedjes voor ongelovigen’. “Ik schaam me voor jou, en bid iedere dag tot de heer dat je tot inkeer komt”. “Bedankt vader, maar dat hoeft echt niet”, en hij draaide zich af van zijn vader om naar zijn moeder in de keuken te lopen. Zijn vader schreeuwde woest dat Marvin voor hem moest zingen.Marvin schoot in de lach, die hem verging toen hij zich omdraaide en recht in de loop van een pistool keek, die zijn vader bevend vast hield. Zing, zei die weer. “rustig nou mannen ik ben vandaag jarig”, riep moeder uit de keuken. Toen klonk er een schot, Marvin zakte door zijn benen, met een kogel in zijn hoofd. Zing zei zijn vader weer, maar Marvin was al een beetje dood, nog drie maal schoot zijn vader op zijn lichaam, en riep steeds zing. Zijn moeder kwam uit de keuken, gillend zag ze haar dode zoon tussen de tulpen blaadjes liggen. Haar man was verdwenen, ze belde de politie. Die haar man vond, naakt op het dak van zijn kerk, huilend met een kruis in zijn heilige achterste.

Ja zo is het gegaan, “zeker en vast”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *