Menu

Rondleidingen langs mijn kunst te Zwolle

0 Comment


Zaterdag 15 maart aanstaande geef ik twee rondleidingen langs mijn werken die te Zwolle bij Dimence hangen, het is Title: Rondleidingen langs mijn kunst te Zwolle | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza een grote expositie van ongeveer vijftig werken uit de periode 2002 t/m heden. Deze expositie TheraPieter genaamd is voor mij erg speciaal, doordat ik twee en half jaar therapie in hetzelfde gebouw heb genoten. En ik heb er geen spijt van. Om elf uur in de ochtend is de eerste rondleiding langs mijn werk. Ik doe dat normaliter op zijn Pieter’s, loop met de bezoekers langs mijn werk en vertel wat over het desbetreffende werk, ik kijk dan naar het werk, en probeer de reis te maken die ik maakte toen ik het werk maakte, en ik kan u vertellen dat zo’n werk vaak heel wat verhaaltjes bevat, meestal vragen de mensen mij ook dingen, en gaan er soms met elkaar over in discussie, dan heb ik bereikt wat ik graag wil, zo krijgt een werk voor de mensen een meer waarde, en creĆ«ren we samen tijdens mijn rondleiding een aantal leuke momenten. Meestal bereid ik mij niet voor, dat stokt mijn plezier, en ik hou niet van maniertjes of herkauwen. Binnenkort komt er meer informatie over deze dag bij News op deze website te staan, misschien moet ik de rondleiding eens laten filmen, voor mensen die ver weg wonen.

Zo nu en dan pak ik ook een werk in mijn atelier, en ga daar nog maar eens goed naar kijken, momenten komen dan Title: Rondleidingen langs mijn kunst te Zwolle | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza terug, alsof er een foto album wordt doorgebladerd in mijn hoofd, dat is soms fijn, soms ook niet. Bij het werk Sick boy dat ik in 2006 maakte, denk ik terug aan mijn neefje Georon, hij lag in die tijd en nog vaak nadien in het ziekenhuis met veel pijn aan zijn niertjes en urine weg. Aan zijn gezicht kon je zien dat hij pijn leed, en zoals u weet is dat bij een kind extra verschrikkelijk om te zien. Zo ontstond het werk Sick boy in gemengde technieken op papier. De achtergrond spoot ik, en zette hierover de kaderlijnen van het jongetje met zijn blauwe beer, een enorme traan rolt uit zijn oog met een apenstaartje als pupil. In zijn paarse kleding heb ik met een kroontjes pen en Oost Indische inkt een geheel andere reis gemaakt, James Brown is er te zien, de Paus, waarschijnlijk zijn die in die tijd overleden, en vele andere figuren en landschapjes. Het werk is vaak geƫxposeerd, mensen vonden het prachtig en bleven er vaak lang naar staren. Ik ben bijzonder tevreden met dit werk, het heeft de het serene waar ik van hou, maar het is ook niet echt naar de keel grijpend droevig, want dat past niet bij mijn idee over mijn neefje.

Voetballerina het werk in dezelfde technieken als Sick boy dat ik ook maakte in 2006 bedacht ik op mijn scooter, Title: Rondleidingen langs mijn kunst te Zwolle | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza toen ik over de Maasboulevard naar mijn zus reed. Mijn twee nichtjes Georginia en Sharon deden toen fanatiek aan korfbal en voetbal, ik moet een moment gedacht hebben waarom geen ballet, en dan is de link daar voor mijn vrolijke Voetballerina. Ze kijkt de beschouwer vrolijk en zeker van haar zaak aan. Het idee heb ik goed kunnen uitwerken. Het probleem van een idee hebben is dat ik er als een kip op haar ei meteen op ga broeden, en dat is als ik op visite ga niet leuk, voor waar ik bezoek ga, in dit geval bij mijn zus Angelique. Ik heb dan moeite mijn gedachten bij het gesprek te houden, wil het liefst mijn idee gaan uitwerken. Maar het kan ook zijn dat ik een idee uiteindelijk in mijn hoofd opsla, en het pas jaren later uitwerk, of nooit dat kan natuurlijk ook, gelukkig werkte ik Voetballerina wel uit, en zijn er buiten het origineel, ook Giclee prints van te koop.

 

Tot zover, en nu maar naar bed, gegroet

Leave a Reply