Bob Fosko

30,00

Tag:

Description

Description

Bob Fosko, pseudoniem van Geert Timmers (Baarn4 oktober 1955 – Amsterdam28 februari 2020) was een Nederlands muzikanttekstschrijveracteurrecensentproducerpresentator en programmamaker.

De keuze voor de artiestennaam Fosko werd geïnspireerd door de pseudoniemen die Wim T. Schippers verzon voor de acteurs in zijn voor de VPRO geschreven televisieserie Het is weer zo laat! Die kregen allemaal familienamen die aan Nederlandse chocolademerken herinnerden, zoals ‘Boy Bensdorp‘, ‘Karlheinz Lindt‘, ‘Ada Blooker‘, ‘Waldo van Dungen‘ en ‘Thea Venz‘. Fosko was ook zo’n bekend klinkende naam, dankzij de chocoladedrank van het merk Fosco, van voor de Tweede Wereldoorlog. “Deze ‘overheerlijke alcoholvrije drank’, zoals de fabrikant van Fosco het destijds in advertenties aanprees,[1] was zo populair dat de merknaam ‘Fosco’ een synoniem werd voor iedere chocoladedrank.

Geert Timmers werd geboren te Baarn. Hij werd afgekeurd voor militaire dienst “wegens non-coöperatief gedrag, lichte hartruis en een lui oog”. Hij voltooide de Academie voor Expressie in Utrecht, en ontmoette daar zijn latere vrouw, de tv-editor Vera Jong. Zij hebben drie kinderen. Begin 2019 hoorde Timmers dat hij ongeneeslijke slokdarmkanker had. Niettemin maakte hij daarop een – reeds geplande – afscheidstournee met zijn ‘De Raggende Manne’. In het programma ‘Pauw‘ van 18 juni 2019 zong hij met zijn dochter Ella, zijn lied “Het Klopt”, dat impliciet over zijn naderende einde verhaalt. Op 28 februari 2020 overleed hij aan de gevolgen van zijn ziekte.[2] en werd hij groots uitgeleide gedaan met optredens door tientallen collega’s tijdens een bijeenkomst in de muziektempel het Bimhuis te Amsterdam. Het blad Nieuwe Revu herdacht hem met een speciale editie, met daarin zijn columns voor het blad, en zijn foto op de voorpagina met daarop de tekst: “Dag Bob!”

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Bob Fosko”

Your email address will not be published. Required fields are marked *