Jan 272012
 

Abracadabra

Woensdag 16 mei vindt de presentatie plaats van Abracadabra, een gedichtenbundel van dichter Manuel Schiesser en beeldend kunstenaar Pieter Zandvliet. In deze bundel reageren beide kunstenaars op elkaars werk: Zandvliet maakte kunstwerken bij gedichten van Schiesser en Schiesser schreef gedichten op kunstwerken van Zandvliet. Met meer dan twintig gedichten en tekeningen is ‘Abracadabra’ een unieke publicatie waarvan het resultaat meer is dan een optelsom van de afzonderlijke delen: de gedichten en tekeningen zijn nu al niet meer zonder elkaar denkbaar. De gedichtenbundel Abracadabra wordt uitgegeven door Artemis uitgeverij te Schiedam.

Manuel Schiesser (1969) en Pieter Zandvliet (1969) kennen elkaar sinds 1998. Toen Schiesser een van zijn gedichten voordroeg in galerie Slaphanger in Rotterdam – een galerie opgericht door Zandvliet in 1994 – werd Zandvliet geraakt door de directheid van zijn gedichten. Zowel de gedichten van Schiesser als de kunstwerken van Zandvliet komen voort uit een zwaar gemoedstoestand die een innerlijke pijn moet compenseren. Hoewel de uitbundige performances van Schiesser een diepere laag vertonen, is het slechts voor degene die de moeite neemt om door dit dunne laagje chroom heen te breken, om de volle rijkdom ervan te ervaren. In deze tegenstelling tussen de uiterlijk vrolijke performance en de beladenheid van de gedichten ontdekte Zandvliet een overeenkomst met zijn eigen kunstwerken die ook een grote mate van beladenheid kennen ondanks de uitbundige kleurenschijn.
Eind 2006 werd het plan opgevat om een gezamenlijk project te realiseren waarbij Schiesser met gedichten zou reageren op schilderijen van Zandvliet en Zandvliet tekeningen zou maken bij reeds bestaande gedichten van Schiesser.

De kunstwerken van Pieter Zandvliet
Schiesser bood Zandvliet sterk autobiografische teksten aan om er tekeningen bij te maken. De ellende – met name uit zijn jeugdjaren – die Schiesser zo treffend onder woorden weet te brengen, inspireerden Zandvliet tot zwart-wit tekeningen waarbij hij als het ware de morbiditeit van de gedichten van Schiesser ‘vertekend’ door middel van een beweeglijke lijnvoering. De tekeningen die Zandvliet naar aanleiding van diens gedichten maakte, hebben de kracht dat zij in één beeld het gevoel pakken dat Schiesser in het gedicht heeft gelegd.

De gedichten van Manuel Schiesser
De schilderijen van Zandvliet inspireerden Schiesser tot het maken van gedichten die minder autobiografisch zijn. Daarnaast zijn ze veelal poëtischer en bevatten meer alliteratie.
Schiesser weet de diepere laag van de kunstwerken van Zandvliet met deze nieuwe gedichten treffend onder woorden te brengen.

“Abracadabra”: een term die verwijst naar een oude bezweringsformule die een genezende werking werd geacht te hebben, alsmede naar het Arameese avra kehdabra: “Ik creëer wanneer ik spreek”, is een unieke publicatie waarvan een vervolg niet lang op zich zal laten wachten.

De presentatie vindt plaats op woensdag 16 mei, 17.30 uur in Galerie Pakhuis 6 met een korte inleiding van drs. Gerda Brust.

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/abracadabra/1001004005016983/index.html?Referrer=ADVNLGOT0020081001004005016983

Title: Abracadabra, Rotterdam magazine 2007 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter

Title: Abracadabra, Rotterdam magazine 2007 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter

 January 27, 2012  Posted by at 12:54 Media about Pieter  Add comments

Leave a Reply