Pieter Zandvliet's Art World Gallery
September 21, 2020
Breaking News

Barbie -art: ‘Hotter dan Yesterday!’, Schiedams Dagblad 1995

Title: Barbie -art: 'Hotter dan Yesterday!', Schiedams Dagblad 1995 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter

Door Els Neijts

Hij speelde vroeger al met Barbies-‘Ik voetbalde ermee’- en heeft er nooit meer af kunnen blijven. Met het klimmen der jaren veranderden de spelletjes: “Toen ik ouder werd, liet ik ze vrijen. Tutten met kleertjes deed mijn zus, bij mij waren ze meestal naakt.’ Nu is hij kunstenaar en maakt van de poppetjes die zijn moeder voor een prikkie opscharrelt op rommelmarkten een soort collages die  ‘Hotter zijn dan yesterday’. Pieter (J.W.P) Zandvliet. Onlangs zat hij dertig flitsende Veronica  minuten in Xenomania een jongerenprogramma. Vanaf 1 april exposeert hij zijn overhitte, gesmolten,’gezandstraalde’ en bespoten Barbiepoppenkunst’in galerie Slaphanger.

Title: Barbie -art: 'Hotter dan Yesterday!', Schiedams Dagblad 1995 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter Zijn pand stinkt al meteen achter de buitendeur, nog onderaan de trap, naar spuitverf. Boven lijkt het wel een uitdragerij overal Barbies in verschillende stadia van ontbinding, hechting of kleuring. Aan de muren honderden foto’s en briefkaarten en een gigantische poster van Public Enemy. de foto’s en briefkaarten van Zandvliets body(artistieke) kwaliteiten. Hij blijkt werkelijk ieder lichaamsdeel te willen versieren, zowel boven als onder de gordel. In dezelfde sfeer maakte hij een paar jaar geleden een strip met het excuus underground. ,,Toen vond ik alles wat maar met sex te maken had leuk”, luidt de verklaring. ,,Nu zou ik het anders doen want ik werd daar erg op aangevallen terwijl ik er niets ee bedoelde.” Toch blijkt erotiek extra aandacht te hebben van mensen die op volwassen leeftijd nog met feitelijk sexloze poppetjes ‘spelen’. ,,In Parijs voorziet een bekend ontwerper- Billy Boy – Barbies van geslachtsdelen en in Amsterdam blijkt een travestietenclub ook iets met Barbies te doen. Ik weet niet precies wat.”

Regelmatig brandwonden

Zandvliet zelf maakt nog wel posters en flyers voor safe-sexacties maar de Title: Barbie -art: 'Hotter dan Yesterday!', Schiedams Dagblad 1995 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter borsten van zijn Barbies mogen best wegsmelten. ,,Als ik een opdracht krijg waarbij gevraagd wordt of ze eraan mogen blijven om het een beetje sexy te houden, begin ik daar niet aan. Het is gewoon materiaal dat ik net zo gebruik als andere smeltbare zaken.” Aan de muur hangt een zilverkleurig hart. ,,Voor mijn vriendin gemaakt, romantisch he?”. Bij nadere bestudering blijken er in het orgaan langspeelplaten verwerkt. ,,Je mag de materialen die ik gebruik niet meteen herkennen. Ik verkracht alle soorten kunststof en zet van daaruit mijn werk met stokjes aan elkaar. Zo is het ook begonnen; experimenteren met een aansteker èn plastic. Ik heb nog regelmatig brandwonden. Zandvliet zelf én zijn werk roepen meer vragen op dan een kudde wijzen zou kunnen beantwoorden. Over een voetbalshort en -shirt draagt hij een iets afgezakte wollige broek met midden voor een rijtje gespen. Aan een vinger prijkt een grote gekleurde ring en een pinknagel is oranje gelakt. Tijdens het gesprek staat er muziek op met de tv aan. Verschillende papegaai-achtigen praten voortdurend mee. Als meerdere malen de telefoon gaat, neemt de Barbie-artiest rustig de tijd om die vriendelijk te beantwoorden, ,,Becel olie? Dat weet ik niet. Ik zal het vragen “Lachend: ,,ja, ik weet wel hoe je dat schrijft.” Hij vertelt over de duizenden ideeën die aan de lopende band in hem opkomen en over elkaar heen vallen. ,,Vorig jaar  jaar geleden heb ik onder de hoede van Ambulant jongerenwerk Galerie Slaphanger geopend. Samen met fotograaf Moha Boudat, de enige Marokkaan op de Haagse Kunstacademie. We hebben van Slaphanger een plek gemaakt waar ook jongeren die helemaal niets met de Kunstacademie te maken hebben, kunnen exposeren. Zo maken we ook al een paar jaar een eigen blad: Freelook .” Hij geeft er een paar mee, met als extra cadeautje een paar zelf gemaakte postkaarten. Zandvliets leven lijkt ‘vergeven’  van niet voor de hand liggende zaken. Zijn ouders vonden het altijd maar eng, zijn vriendin kan er wel tegen en J.W.P.  zelf blijft er ogenschijnlijk rustig onder. ,,Mijn vader en moeder vinden het eindelijk leuk wat ik doe”, Meldt hij tevreden . Mijn vader opent op 1 april mijn expositie.”

Leave a Reply