Jan 312012
 

Title: Donker brein met gevoel voor het bizarre, Zeeuwse courant 2000 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter

Pieter Zandvliet exposeert in Vlissingse galerie Achter de kerk 15

Door Jan Dirk van Scheyen

Vlissingen – De Vlissinger Richard Polderman (30) heeft plannen met zijn galerie Achter de kerk 15. Hij wil een samenwerking tot stand brengen tussen Vlissingse en Rotterdamse kunstenaars, hij denkt over een eigen platenlabel, label genaamd, hij wil video-kunstenaars en veejays naar Vlissingen halen en hij hoopt iedere maand een nieuwe tentoonstelling te kunnen openen in Achter de kerk 15.

Title: Donker brein met gevoel voor het bizarre, Zeeuwse courant 2000 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter

De Galerie van Polderman, recht tegenover de Sint Jacobskerk, bestaat nog maar kort. Het is een onopvallend pand dat alles behalve de uitstraling van een galerie heeft. Binnengekomen ziet de bezoeker deels afgebrokkelde witte muren, een in opvallende kleuren beschilderde kroonluchter aan het plafond en schilderijen aan de wand. Op dit moment loopt Achter de kerk 15 de tentoonstelling Nigromantie in kleur van Pieter Zandvliet (30) uit Schiedam. Zandvliet , door Polderman omschreven als prettig gestoord, heeft een donker brein (Nigromantie) betekent: zwartte kunst) dat kleurrijke schilderijen voortbrengt met een flink gevoel voor het absurde, het groteske, het bizarre en het ongerijmde. Enorm lange, vettige tongen worden uitgestoken, Mickey Mouse neemt de vorm aan van een fallus, moedwillig verbrande en totaal verschrompelde Barbiepoppen klonteren samen tot een zielig en verwrongen brok uitbundig met verf bespoten plastic, en een reeks vulgair-erotische afbeeldingen uit stripboekjes voor volwassenen is tot kunst verheven in een collage-met-een-knipoog.

Title: Donker brein met gevoel voor het bizarre, Zeeuwse courant 2000 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter Zandvliet wortelt in de Wereld van strips, comics, graffiti en underground. Hij is een exponent van de tegencultuur: rauw, shockerend en onverbloemd. Hij gebruikt soms felle en harde kleuren. In zijn werk weerklinken echo’s van Keith Haring, Roy Lichtenstein en Andy Warhol. Maar de beschouwer zou eigenlijk het liefst wat meer Pieter Zandvliet willen zien. De kunstenaar put weliswaar uit vele stijlen maar slaagt er niet in die invloeden samen te smelten tot iets eigens met een herkenbaar en onvervreemdbaar Zandvliet-stempel. Het ontbreekt hem aan een krachtig eigen gezicht. Benieuwd wat er de volgende maand te zien is in de galerie van Polderman. Want nieuwsgierig maakt de tentoonstelling van Zandvliet stellig; nieuwsgierig naar wat Richard Polderman nog meer gaat doen in zijn eigenzinnige galerie.

 January 31, 2012  Posted by at 17:34 Media about Pieter  Add comments

Leave a Reply