Jan 292012
 

Title: Een strip vol sex, drugs en Rock and roll, Schiedams stadsblad 1994 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter

De tekenkoorts van een Schiedammer

Al vanaf z’n derde levensjaar leeft z’n passie voor het tekenen van zelfverzonnen stripfiguren. Onder het pseudoniem Reteip kwam 9 januari het allereerste stripboek uit van de Schiedamse Pieter Zandvliet. Het begon allemaal in de keuken van z’n moeder: kookboeken werden rijkelijk geïllustreerd met allerhande figuurtjes en tekeningen. Daarna volgden vele strips die echter nooit de weg naar een uitgeverij hebben gevonden. de Stichting Ambulant jongerenwerk Rotterdam zag er wel wat in en gaf Pieter z’n eerste kans om een stripboek te laten drukken.

De 24-jarige Schiedammer groeide op in Delfshaven. Ëen lekkere oude volksbuurt”‘ zoals hij zelf zegt. “Waar allerlei types rondlopen en iedereen iedereen kende”, ik schooierde langs de straten en bezocht de Rotterdamse grafische school niet erg veel en nadat ik de stoel van de directeur had ondergepiesd mocht ik meteen vertrekken, maar ach, dat kon me niet veel schelen want ik illustreerde liever sporttijdschriften of ik organiseerde volleybaltoernooien in het Euromastpark. Na een oninteressante middelbare schooltijd sleten de scherpe kantjes er wat vanaf en begreep hij beter wat hij wilde. Hij maakt affiches, illustreerde voor sporttijdschriften en bleef stripverhalen tekenen. Hij organiseerde tentoonstellingen met andere Rotterdammers en was medeoprichter van het jongeren tijdschrift Freelook Magazine.

Underground

Zjn eerste boek is deels ontstaan in Schiedam. Het bevat een verzameling stripverhalen van de afgelopen jaren met in de hoofdrol stripfiguur Itam de kriticus, Itam in Heaven, Itam make love not war’. De stripfiguur Itam doet hem erg denken aan z’n vriend Ricardo Suares, die in nogal veel verhalen voorkomt. Ook is het straatleven van Delfshaven met z’n achterbuurttypen een onuitputtelijke bron van inspiratie geweest voor deze uitgave. Toch is het opstandige kantje in Pieter Zandvliet ook niet helemaal gesleten getuige z’n stripboek,”De gevaarlijke ondergrond strips van….?’, een boek vol sex, drugs, vrouwen, homo’s en rock and roll, inclusief bijpassend taalgebruik.

,,Ik wil m’n fantasie op papier zetten en ik ben niet seksistisch hoewel er veel vrouwen in m’n strips voorkomen, maar die vrouwen zeggen meestal gewoon ‘nee,. Ja, het is een bepaalde stijl”, zegt hij: ,,ik maak underground strips en die gaan over zulke zaken als sex, drugs en vrouwen, als het maar shockerend is. Een kenner herkent meteen invloeden van Eric Schreurs (Joop Klepzeiker). Alleen wordt over de keiharde grappen van deze tekenaar nu door veel mensen gelachen. In zijn tijd  (eind ’70-er 80-er jaren) maakte hij vernieuwend en taboedoorbrekend werk. Hij is nu een gevestigde naam geworden en verdient de term underground ook niet meer.

Tekenkoorts

,,Ik teken in veel verschillende stijlen, in kleur of zwart-wit met verf of pen en viltstift; het maakt me niet uit als ik maar tekenen kan. Ik teken op muren, mensen (bodypainting) en papier. Ik zet gewoon een streep en begin, wat er uitkomt en wat voor een poppetjes er komen weet ik nooit van tevoren.” Ook zijn huis in Schiedam is niet ontsnapt aan de tekenkoorts. Muren zijn vol geschilderd met verschillende figuren en poppetjes dansen langs sponningen omhoog en omlaag. Zelfs het buffetkastje en de luxaflex zijn voorzien van een uitgebreide schakering naïeve figuurtjes. Alleen het plafond id nog kaal. “Ik kan er niks aan doen; het moet gewoon.

Dit stripboek van Schiedamse bodem,”De gevaarlijke ondergrond strips van…? is voor fl.5,- verkrijgbaar bij alle stripwinkels. In Schiedam bij: ‘t Cenrum, Korte Singelstraat 20 a 

 January 29, 2012  Posted by at 23:29 Media about Pieter  Add comments

Leave a Reply