Jan 262012
 

Hardop dromen, dat is Krim-po

gepubliceerd op www.rotterdamsdagblad.nl – vrijdag 29 juni 2001
Mariëtte Olsthoorn

Ze noemen zichzelf Broez en Lie. Een soort eigentijdse hippies. En als ze bij elkaar zijn mondt dat vaak uit in onzingesprekken. Gegorgel, waar voor een buitenstaander geen touw aan vast te knopen is. Zo hebben zij hun eigen wereldje gecreëerd. Een droomwereld, zeggen ze zelf. ‘Ze’ zijn Pieter Zandvliet (32) en Itam van Teeseling (18). Samen zijn ze kunstenaarsduo de Krimpo’s.

Title: Hardop dromen, dat is Krim-po, Rotterdams Dagblad 2001 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter

 

Itam is de stiefzoon van Pieter. Praktisch alles doen ze samen, hebben ook hetzelfde dak boven hun hoofd. Maar van een vader/ zoon relatie is geen sprake. Want, zegt Pieter, een vader die zegt wat hij moet doen heeft hij al. Hoe de Krimpo’s (genoemd naar de denkbeeldige planeet Krimpo) precies ontstaan is, geen idee, zeggen de twee Schiedamse kunstenaars. In 1997 zijn ze het zo gaan noemen. ,,Je moet het ook niet al te serieus nemen,” meent Itam. ,,We doen het voor de lol.” Pieter, die ook in jongeren-galerie Slaphanger in Rotterdam werkt: ,,We houden van mensen die extreem anders zijn.”

Hun band is sterk en ook de belangrijkste inspiratiebron van hun kunstenaarsschap. Pieter Zandvliet is de schilder van de twee. Van hem zijn momenteel in Pand Paulus dik omlijnde fantasiefiguren te zien op doek. Hij doet de hele dag niet anders dan beelden en geluiden in zich opnemen, zegt hij. Uit ‘die puzzel van dingen die ik op een dag beleef’ ontstaat zijn werk.

Op een van de muren hangt een afbeelding van een figuur met een extreem grote bos krulhaar. En een afgehakte arm. ,,Het heeft te maken met iemand die zelfmoord heeft gepleegd,” vertelt hij. Bana staat eronder. Naar Bono, de zanger van U2, met zijn maatschappij-kritische preken op het podium. ,,Het gaat erom dat het mannetje vrolijk wordt.” Het werk op een andere wand heeft volgens de maker vandoen met iemand die heel erg moet plassen. Maar eigenlijk wil de Schiedamse kunstenaar helemaal niet uitleggen waar zijn werk over gaat. ,,Laat iedereen z’n eigen fantasie maar lekker gebruiken.”

Itam is meer de muzikant, die websites ontwerpt en af en toe ook schildert. Hij laat in de expositieruimte aan de Korte Haven een serie portretten zien. ‘Rare figuren, die niks te betekenen hebben’, zegt hij zelf. Zoals Pieter altijd zit te tekenen, speelt Itam altijd gitaar. ,,Zelfs als hij achter de computer zit.”

Als De Krimpo’s maken ze ‘spontane’ muziek, van jazz tot noise: Itam speelt gitaar, Pieter zingt (,,Arie is de derde man, die danst, maar hij is nooit geboren.”). Net als in de kunst, uit het hart. Ze worden vaak zo gezien, maar echt ‘underground’ willen ze zichzelf niet noemen. ,,We zijn dromers en eigenlijk best soft.” Begonnen met gitaarliedjes: de ‘opendeurgedichten’ van Pieter op muziek. ,,Dat is de grootste kunst die ik ooit gedaan heb. Daar kan geen schilderij tegenop,” zegt hij daarover. Inmiddels hebben ze drie cd’s gemaakt en de vierde moet er ook maar snel komen, vinden ze. Tot hun eigen verbazing hebben ze een paar ‘extreem goede recensies’ gehad. Maar optreden doen ze pratisch nooit. De laatste vijf jaar slechts drie keer.

,,De wereld is supervreemd,” zegt Pieter. ,,Maar omdat iedereen er zo serieus mee bezig is, wordt het zo saai.” De droomwereld van de Krimpo’s biedt dan een uitweg. Even lekker dom doen. Lol hebben. Ontspannen. ,,Mensen zitten gewoon te wachten op spontaniteit.”

Neem de no-nonsense video’s of de non-performances van het kunstenaarsduo. Een keer in het Poortgebouw in Rotterdam, voor een extreem links publiek. Ze hadden van te voren geen flauw idee wat ze gingen doen. Dachten er lopend over de Erasmusbrug nog over om rechtsomkeer te maken. Ze hadden een video bij zich, voor op de achtergrond. Het enige dat ze hebben gezegd is: ‘Ze vinden het niks, ze vinden het klote’. Terwijl het zweet van hun lijf gutste. Het publiek vond het geweldig. Dat is de kick, zegt Itam: Ter plekke iets verzinnen, zonder er al te veel aandacht aan te geven en nog succes hebben ook. ,,Dat is Krimpo.” Hardop dromen.

De tentoonstelling ‘Brothers in Art’ van Pieter Zandvliet en Itam van Teeseling is tot en met 20 augustus te zien in Pand Paulus, Korte Haven 125. Naast schilderijen op doek, worden er twee video’s getoond met beelden waarop het duo aan het werk is. Gedurende de tentoonstelling, die steeds zal veranderen, staat een aantal optredens gepland: op zondag 1 juli Merlijn (experimentele muziek gecomponeerd op een Gameboy), zondag 15 juli Abel en Itam (electronische muziek), 29 juli Murderville (geluidscompilaties op de computer), 12 augustus het Spaanse duo Padre Mia (electronica) en zondag 26 augustus No Data (noise brut). De optredens beginnen steeds om drie uur ‘s middags.

Some songs of the Kripos

 January 26, 2012  Posted by at 12:46 Media about Pieter  Add comments

Leave a Reply