Jan 312012
 

Title: Mooi niet... Catalogus bij de Zuid Hollandse Kunstestaffete 1999 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter

Title: Mooi niet... Catalogus bij de Zuid Hollandse Kunstestaffete 1999 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter

Title: Mooi niet... Catalogus bij de Zuid Hollandse Kunstestaffete 1999 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter

Photo’s Sjef van Duin

Het leek wel een stoeprand waar ik niet op kan springen.

Door: Anne Tabak

Ik teken vanaf mijn derde. Toen ik drie was tekende ik gelukkig anders dan nu, maar de vormpjes en de ideeën hou ik nog steeds heel erg puur. Ik heb vroeger altijd getekend, soms wel zes uur per dag, en daar heb ik niets mee gedaan. Dat heb ik allemaal weggegooid. Niet eens omdat ik er een hekel aan had, maar het was een soort verwerking. Ik praatte met papier.

Ik heb nu ik weet hoeveel dikke boeken waarin ik teken met markers. Daarvan komen schilderijen. Ik hou heel erg van het platte. Zoals je het op TV ziet bijvoorbeeld. Bij mij moeten lijnen strak zijn. Ik illustreer heel veel voor blaadjes. ik heb zelf ook bladen uitgegeven en ik run een gelerietje in Rotterdam. We verkopen er strips van uit de hele Wereld en willen iets met animatie doen. Voor de Kunstestaffete heb ik een hoepel uitgekozen. In het midden zit een wieldop van een auto. Daarop zijn Barbies gebrand. De wieldop zit vast met heel lelijke draadjes. Die wilde ik allemaal nog veranderen. Ook de hoepel wilde ik veranderen, dat moest een ronde plaat worden. De Barbies zijn heel lichtjes gespoten, dus eigenlijk nog niet helemaal af. Het ziet er heel grof uit. Normaal wordt het bij mij gelikter.

Op een gegeven moment vond ik die hoepel leuker dan een ronde plaat, en daarna weer niet. Het ging in mijn hoofd zeuren en ik vond die draadjes ook irritant. Ik wilde dat de wieldop meer naar voren zou komen. Ik wilde met een spuitbus schaduwlijnen zetten. Maar ja, toen dacht ik ”dat is wel erg glad”. Ik moest er zoveel bij nadenken. Het leek wel een stoeprand waar ik niet op kan springen. Normaal is het helemaal niet moeilijk om iets af te maken, maar bij deze wel. Een raar werk.

Ik was wel van plan om hem ooit nog een keertje af te maken. Er zijn een heleboel ideeën overheen gegaan: ook om hem helemaal te veranderen tot een ander idee, maar dat slaat ergens op. Dus ik heb ‘m al een tijdje staan met het idee ‘daar ga ik nog wat meedoen.

Dit werk is puur. Hij is veel grover dan mijn andere werk met Barbies. Deze komt heel hard over. Wat ik nu maak ziet er vrolijker uit. In die periode heb ik een paar werken op die manier gemaakt, en die zijn het allemaal niet geworden. Heel raar. Het zag er allemaal erg grof uit. Bij dit werk wilde ik het heel precies gaan doen. Ik had geloof ik een documentaire gezien over Stella. Die werkt ook heel strak en daar was ik erg van onder de indruk. Dat raakte me. Ik wilde een echt meesterwerk maken. Dat is natuurlijk een belachelijk idee dat je dat kan maken. Dat oordeel komt natuurlijk pas achteraf. Dat maakt de kunstenaar niet eens zelf uit. Maar ik heb dus zelfs met lijntjes aangegeven hoe ik het wilde verven. Normaal doe ik dat nooit, dat is wel komisch. Maar dat precieze ging juist tegen me werken.

Er kleeft een lang verhaal aan dit ding. Meestal maak ik een ding met een paar ideetjes. Bij deze was het te veel poeha voor mijn hoofd. Ik maakte toen een vrij trieste periode door. Er waren allemaal rottig dingen gebeurd. Mijn vader had een auto-ongeluk en een vriend van mij raakte zijn arm kwijt. Ik heb vanaf toen een hekel aan auto’s en hoe ze domineren.

Dat beeld had ik dus eigenlijk. Naderhand dacht ik’ waarom zou ik dat aan mensen laten zien?’ Ik vond het een te droevig idee. Ik had toen ook zo iets van ‘dat is niet leuk voor de mensen’. Maar nu denk dat je ook droevige dingen moet exposeren. Eigenlijk hoort het er ook bij; het s ook het gevoel van de kunstenaar. Die mensen waarover ik het had zijn gelukkig door blijven leven: hun leven is ook nog niet af.

 

 

 January 31, 2012  Posted by at 13:26 Media about Pieter  Add comments

Leave a Reply