Jan 312012
 

Title: Nieuwe Art bewoner, De Plantagekrant, Schiedam 2002 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter Door Hanny Bierens

Al zo’n anderhalf jaar woont en werkt Pieter Zandvliet in de Hoofdstraat, even voorbij de Hoofdbrug. Heel graag wilde ik de jonge kunstenaar ontmoeten en zijn atelier bezoeken uit interesse voor wat hij zoal in zijn mars heeft en hem bezighoudt. Eind april van dit jaar was ik bij de opening aanwezig van zijn expositie in Artoteek Schiedam. Wat hij daar liet zien waren zeer verrassende fantasierijke, graffiti-achtige schilderingen.

De opening zelf was ook al een happening, namelijk het laten zakken van het beschilderde rolluik. Grappig en in het oog springend! Hij vond het erg leuk dat ik hem belde voor dit interview. Pieter is zo’n mens die continu om zich heen kijkt., dingen uit het dagelijks leven gebruikt en toepast en zo zijn gevoelens kan uiten middels kwast en verf.  Hij is vrolijk, hij geniet en is altijd bezig. Bewondering en verwondering vallen soms samen en die momenten zijn veel waard. Hij is geboren te Leiden en opgegroeid in Delfshaven, waar hij een galerie heeft met de naam Galerie Slaphanger’, waar vooral cartoonisten hun werk tonen. Op de Vrije Academie in Rotterdam heeft hij een opleiding gehad en geleerd om kunst praktisch toe te kunnen passen.

Hij is geïnspireerd door de kunstenaar Jean Dubuffet, die in 1901 is geboren en ook de inspiratiebron Keith Haring. Pieter maakt simplistische figuren die de fantasie prikkelen. Kunst is voor hem het verbeelden van zijn gevoel van dat moment. Hij hoopt dat de beschouwer dit gevoel kan delen.

Zijn gedroomde opdracht ‘iets heel groots’ te mogen beschilderen, een muur of een beeld in de ruimte. Hij zou graag voor ‘ons’ park een vrolijk, kleurig beeld willen maken. Zijn werk is zijn leven. Hij is geen familie van Kunstenaar Robert Zandvliet, voor zover hij weet., maar hij voegt hier aan toe; ”je weet maar nooit!”

Op mijn vraag wat hij in de 21e eeuw gerealiseerd zou willen zien als ‘de grote verandering’, antwoordt hij dat hij hoopt ”dat de mensen eindelijk respectvol met elkaar om zullen gaan, zonder vooroordelen en echte belangstelling zullen hebben voor elkaar.”

Brothers in Art

Title: Nieuwe Art bewoner, De Plantagekrant, Schiedam 2002 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter Gedurende de zomermaanden gaat Pieter samen met Itam van Teeseling de muren invullen van ‘Pand Paulus’ aan de Korte Haven 125. De tentoonstelling zal ‘Brothers in art’ heten. Beide kunstenaars hebben een verschillende stijl, doch zijn qua vitaliteit overeenkomstig. ook presenteren ze tijdens de expositie optredens van bizarre experimenten (met onder meer muziek gecomponeerd op een Gameboy). De optredens zijn sinds 1 juli op zondagmiddagen te zien vanaf 15:00 uur.

Pieter werd overigens á la minute lid van de Plantage. Hij vindt het park een prettige plek, met bewoners van diverse pluimage. ”Alleen jammer van het drukke verkeer dat hier voorbijraast!

Ik vond het een leuke kennismaking met deze veelbelovende, jonge kunstenaar en hoop dat wij in de toekomst nog veel van hem zullen horen én zien! Bent u geïnteresseerd? Kom dan eens kijken in zijn atelier aan de Hoofdstraat 307.

 

 January 31, 2012  Posted by at 22:50 Media about Pieter  Add comments

Leave a Reply