Jan 292012
 

Title: Schiedam: Chica naar Tweede Kamer , AD 2006 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Media about Pieter

SCHIEDAM

Chica baar tweede kamer

‘Chica Bonita’ , (rechts) van de Schiedamse kunstenaar Pieter Zandvliet, hangt vanaf morgen in het logement van de Tweede Kamer. Samen met het van acht andere kunstenaars is zijn schilderij van een meisje met konijn en Ijsco middels een verkiezing door het Nederlandse volk uitverkoren.

Hieronder een stukje over de mooie dag van de onthulling!

Chica Bonita

Op die bewuste dag zaten we in de Tweede Kamer, heel interessant allemaal.

Het begon allemaal toen ik een e-mail kreeg om voor de Toyisten te stemmen, zodat een door deze internationale groep kunstenaars gemaakt werk in de Tweede Kamer zou komen te hangen.
Je kon kiezen uit een waslijst aan kunstenaars en creatievelingen.
Toen ik las dat iedereen kon meedoen stuurde ik een foto vanChica Bonita op (zie foto).
Een onschuldig ijsetend meisje.

Na een tijdje was ik die hele verkiezing vergeten en ruilde Chica Bonita voor drie foto’s van de Schiedamse fotograaf Gerard van Soest.
Een jaar hiérna werd ik gebeld door beeldend kunstenaar Martijn Engelbrecht, die dit hele project ontwikkeld heeft.
Ik zat op dat moment in de trein en kon het allemaal niet echt goed verstaan.
Hij zei dat ik één van de negen kunstenaars was die gekozen waren om een werk in het logement van de Tweede Kamer op te hangen, dan wel te verkopen.
Ook zei hij dat ik vanaf nu veel telefoontjes kon verwachten van de pers. Nou, die moeten nu nog bellen, maar dat scheelt alleen maar opnemen en andere dingen waar ik moe van zou kunnen worden.
Toen ik op had gehangen vertelde ik Xandra wat ik net zo’n beetje gehoord had. Ze was blijer dan ik.
Want ik had Chica Bonita dus niet meer, die had Gerard van Soest.
Ik besloot om, in plaats van uit de intercity te springen, Gerard te bellen, en wel direct.
In het kort legde ik mijn luxeprobleem aan hem uit en sloot af met de nijpende vraag of hij Chica Bonita wilde ruilen voor een ander werk.
Zijn antwoord was kort maar krachtig: NEE.
Dus zei ik ik dat ik hem dan maar na ging maken. Geheel tegen mijn principes in, want tot op de dag van vandaag heb ik nooit reproducties of grafieken van mijn werken gemaakt.
Niet omdat ik dat niet wil,maar het is er nooit van gekomen en door een chronisch geldgebrek, de meest voorkomende ziekte bij de mens.
Ik moest maar doen wat ik niet laten kon, hij hield Chica bonita. En gelijk had hij, ik heb immers ook drie prachtige foto’s van deze perfecte fotograaf.
Maar nu zat ik er toch maar mooi mee.
Ik kon alles behalve in de joepie-sfeer komen, waar ik sowiesomeestal al moeilijk in kom.
Na twee dagen belde Gerard mij op en zei dat ik mijn Chica Bonita kon komen ophalen. Hij zou hier een ander werk voor kiezen.
Nou, hij zorgde hiermee voor de Joepie-stemming.
Probleem opgelost!

Niet lang daarna kreeg ik een brief van de Tweede Kamer om aanwezig te zijn bij de opening van de negen werken te Den haag, 15 maart 2006.
Ik mocht vier invités meenemen.
Nou, dat werden; Xandra, mijn mokkie; Itam mijn stiefzoon; mijn mama en mijn nichtje Sharon.
Op de bewuste dag zaten we in de Tweede Kamer, heel interessant allemaal.
Maar waar was mijn werk? Althans, dat wist ik wel, die hing boven het beeld van wijlen Pim Fortuin, in een ruimte waar niemand mocht komen vanwege terrorismegevaar.
Een opening waarbij men mijn werk niet kon zien was geheel nieuw voor mij.
PICASSO EXPOSEERT IN DE KUNSTHAL ROTTERDAM!
Iedereen er heen, met bussen tegelijk, hangen er geen werken, maar kan men zich troosten want voor de gelegenheid is de oude meester opgegraven en kunt u wel kijken hoe hij er nu grijnzend bijligt. Nee, het is een beetje vreemd, een opening zonder werk.
Maar goed, Itam werd gebeld: Dat er een auto tegen de gevel van mijn atelier en ons huis was aangereden.
De gekte was compleet, maar Chica Bonita kijkt ondanks haar fratsen uit over wat de hoge heren vertellen. Ik hoop dat ze haar invloed heeft op ons welvaren Kikkerlandje.

By the way, misschien leuk om nog toe te voegen aan dit stukje is dat er iemand op het werk reageerde en zich afvroeg waarom ik het meisje een buitenlandse naam heb gegeven in ONZE TweedeKamer.
Nou, dat deed ik omdat ik Nederland als een kleurrijk land zie waar alles en iedereen langs elkander heen huppelt. Daarom!

 

 January 29, 2012  Posted by at 13:32 Media about Pieter  Add comments

  One Response to “Schiedam: Chica naar Tweede Kamer , AD 2006”

  1. […] figuren, lijpe mannetjes, geile vrouwen, gesluierde moslima’s en onschuldige lolita-meisjes, vormgegeven in vette outlines en felle kleuren. Dit is de kunst die de Schiedamse schilder Pieter […]

Leave a Reply