Dit is niet zomaar een stukje vol letters, veelal plant ik het zo neer, maar dit stukje is anders, hier loop ik al sinds het overlijden afgelopen maandag van mijn bijzondere vriend en collega kunstenaar Arie Kalkman mee in mijn kop. Nou, eigenlijk niet met het stukje natuurlijk, ik dacht na over Arie, iemand waar ik heel veel mee gelachen heb, ruzie gemaakt zonder boos op elkaar te worden, her en der de boel op stelten gezet, verwarring gezaaid, samen naar de Kuip, gesprekken gevoerd, en leuke dingen gedaan met zijn prachtige kinderen (en die van zijn vrouw Els natuurlijk) Lente en Sam.

Arie zag Sam al in het eerste van Feyenoord voetballen, Lente de sterren van de Hemel zingen en ons samen exposeren in Boijmans van Beuningen.Title: Arie Kalkman is op grote vakantie | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza

Ik droomde sinds zijn overlijden, veel te jong en veel te pijnlijk over Arie. Sammy belde mij, dat Arie net gestorven was, en nu alweer was opgestaan om op zijn unieke manier door het ziekenhuis te stappen ( voor de kenners een beetje  zoals acteur Fernandel liep in zijn vertolking van priester Don Camillo). Om eerlijk te zijn zou het mij niet verbazen, want van al mijn eigenwijze vrienden, en dat zijn er wel wat, is hij veruit het eigenwijst, en misschien ook wel de eigenzinnigste. Hij had zelf vaak niet door hoe makkelijk hij zijn gevoel in een werk kon uitdrukken, hij was vrijwel nooit tevreden, maar ik zag het resultaat nog ver hij een werk (sporadisch) af vond of het wilde vernietigen. Hij kon niet alleen goed schilderen, tekenen, beeldhouwen, bizarre onuitvoerbare dingen bedenken, hij stond ook bekend als een geweldig taarten bakker, ik at sowieso graag bij Arie. Toen we allebei nog in Schiedam woonde, ging ik regelmatig bij hem op visite, en dat doe ik eigenlijk niet graag, zomaar op visite gaan, maar bij Arie was ik altijd welkom. Het was naar om te zien dat Arie zoveel pijn in zijn botten kreeg, en vaak niet op woorden kon komen, war we samen grapjes over maakte. Arie kon ook behoorlijk boos zijn op de mensheid, woest en bars ijsbeerde hij dan heen en weer, tierde van alles, en was het nergens mee eens, maar dit deed hij ingehouden, want hij hield rekening met Lente en Sam die al sliepen. Iets wat Arie nooit deed was andermans kunst naar beneden halen of opscheppen, dat was hem totaal vreemd. Als ik in de put zat, probeerde hij voor mij een oplossing te bedenken, meestal en uiteindelijk door samen iets geks te gaan doen of naar muziek te luisteren.

Er stond op deze website ook een stukje over mijn bezoek aan Arie toen hij al in Noordwolde woonde, iemand een vriend van Arie had dit stukje gelezen, en vond mij een arrogante klootzak, en misschien heeft hij wel gelijk, maar nooit ten opzichte van Arie, dat is dan verkeerd begrepen, dat is het vervelende van schrijfsels, die spreken niet. Ik heb het stukje verwijderd.

Soms waren Arie en ik net twee gekken, maar dat was niet bewust en zagen we pas achteraf, ik wist toen nog niet dat ik asperger had, vandaar misschien dat ik mij bij Arie, Lente en Sam mij altijd thuis voelde, daar blijf ik ze altijd dankbaar voor.

Morgen wordt Arie gecremeerd in Schiedam, op zijn kaart staat, “Arie gaat op grote vakantie”, toen ik dat las, het mooie werk op de kaart zag, hoorde ik het hem zeggen en moest huilen.

Helaas ben ik er morgen niet bij, wat niet wil zeggen dat Lente, Sam en Els hier altijd welkom zullen zijn. Ik mis Arie heel erg, en al heel lang eigenlijk, ik durfde het maar niet aan hem te bezoeken, de laatste keer dat ik hem in Noordwolde met mijn vrouw Xandra heb opgezocht herkende hij ons niet, en dronken we thee met een vreemde. Een tijdje later belde hij, of hij nog welkom was, en wist op zeker met wie hij sprak, en ik vertelde dat hij welkom was. Maar heb hem nooit meer gezien.

Ik wens Arie zijn familie heel veel sterkte met het verlies van zo’n prachtige bijzondere nozem. Ik hoop dat we ooit nog eens samen zullen exposeren, echt waar

Rust zacht lieve vriend, de Wereld is weer een stukje saaier zonder jou.

PS Dit is wel leuk, ik noemde Arie weleens George Clooney, eigenlijk als een soort compliment, dan keek hij mij met grote aan terwijl hij een sjekkie draaide en vroeg wie dat was, heerlijk dat wereldje boeide hem geen reet….

Het schilderij bij dit stukje is gemaakt door Arie Kalkman

CHECK: https://www.pieterzandvliet.com/homepage/boek-mijn-zoon-jordi-de-imbeciel/