De jaarlijkse boekenmarkt van Deventer is de grootste van Nederland. Normaal als een evenement de grootste genoemd wordt haak ik normaliter direct af, maar aangezien ik heel erg van boeken hou en mij ook zeer senang voel in Hanzestad Deventer besloot ik eindelijk na ongeveer elf jaar met mijn maatje Ruud naar Deventer te gaan. Natuurlijk had Ruud weer een afspraak met één van zijn vele vrouwen, dus zette hij mij af in het centrum van Deventer, waar hij mij later zou bellen om ergens bij één van de miljoen boekenstalletjes af te spreken. Meteen had ik het gevoel dat ik mijn vakantie bestemming had bereikt, mijn vakantie gevoel in ieder geval. Ik kon mij bedwingen niet snel en olijk naar de boeken stalletjes te huppelen. Natuurlijk was er één handicap deze mooie dag, ik had maar acht Euro bij mij. Daarvan kon ik bijvoorbeeld een boek kopen en wat eten en drinken, dolle boel, of het medicijn voor spontane hersendood door overmatig gebruik. Ik ben natuurlijk niet voor niets kunstenaar (bijna voor niets) met een creatieve oplossing voor elk probleem voor mijn menselijk brein. Als ik de voorgaande regel terug lees kan ik concluderen dat ik tevens een grote kwal ben.Title: Deventer boekenmarkt van Mein Kampf tot La Paay | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza

Ik negeerde de eerste boeken stalletjes met veel moeite en liep naar Huub Suasso eigenaar en personeel van de hip shop een winkeltje aan de Brink 21 waar u van Dutch design tot exposities, design kleding in kleine oplages kunt vinden. Onder het genot van een bakkie koffie dolde wij er gezamenlijk op los. Dit had ik even nodig, vrolijk verliet ik de hip shop om nu maar eens te starten met het doorploegen van de eerste boekenstalletjes.

Meteen viel mij op dat er nogal wat boeken geschreven door Adolf Hitler hier en daar tussen niets vermoedende boeken lagen. De boeken hadden vaak andere kaften met steeds dezelfde titel,”Mein Kampf”. Niet de nieuwe campinggids maar weer een boek over de oorlog, wat had snorretje daar nou mee te maken, schoenmaker blijf bij je leest zou ik zeggen. Nu weet ik verder niet of het een goed boek is, en zal dit nooit gaan weten, doordat ik gewoon niet zo’n fan van Hitler ben. Opeens lag er een dik boek van de door mij zeer geliefde Franse kunstenaar Robert Combas voor maar dertig Euro, waar ik dus net niet genoeg voor geld bij mij had, ik keek rond, niet om op een onbewaakt moment het boek tot mijn eigendom te maken, maar of er misschien een boeken liefhebber was die ik voor tegen dertig Euro het happy end van zijn of haar leven te bezorgen. Nou ja, zo nodig hoefde ik het boek nu ook weer niet te hebben. Een heel klein stukje minder vrolijk vervolgde ik mijn boeken survival for losers. Bij een kraam met strips voor maar één Euro. Ik kocht er na lang zoeken (zalig) twee, namelijk,”Verzinsels van Vader Wapper uit 1974 van Arne Zuidhoek uitgegeven door Uitgeverij de Fontein. Ik kan natuurlijk alles opschrijven wat tenminste binnen de grenzen van mijn beperkte woordenschat ligt, en ook dat ik dit boek al mijn leven lang op zijn minst zocht, maar om eerlijk te zijn zag ik dit prachtig getekende boek voor het eerst van mijn leven, die al weer een halve eeuw aan de gang is. Voor wie ik benieuwd heb gemaakt naar de beeldend kunstenaar, hier kunt u meer over hem te weten komen http://www.zuidhoek.nu zeer de moeite waard. De andere strip die ik hier kocht was,”Mudwog, de monsters van het goor” door Arthur Suydam uit 1987 uit gegeven door Oberon, en ook al zo mooi getekend en geweldig ingekleurd. Voor de nieuws gierige onder ons, zijn website is zeer de moeite waard www.arthursuydam.com. Mijn dag was al geslaagd voor maar twee Euro, het motto zoek en gij zult vinden, is mij op het lijf geschreven. Soms dwaalde mijn geest af naar de prachtige gevels van de oude huizen en winkels die Deventer rijk is, wat mooie stad om te zijn, een aanrader voor iedereen die er nooit geweest is. Opeens keek ik in de mooie donker bruine ogen van Patricia Paay, gelukkig op een boek over La Paay en niet in levende lijven. Even dacht ik eraan het boek voor mijn moeder te kopen die Patricia hartstochtelijk haat, waarom is mij nooit helemaal duidelijk geworden, in ieder geval niet door vanwege haar act als urinemonster.

Even verderop vond ik voor weer één Euro een boekenweek geschenk uit 2004 van cartoonist Willem die sinds 1968 in Parijs woont, het boekje heet Willem tekent Frankrijk en is zoals als zijn boeken super gaaf en keihard. Willem tekent ook al heel lang voor de Satirische krant Charlie Hebno. Toen de halve redactie door die idioten werden uitgemoord was Willem op weg naar de redactie, waarmee een gruwelijke dood werd voorkomen. Ik kocht dit boekje bij een stalletje aan de IJssel waar ik inmiddels was aan gekomen, en af en toe mijn momentje pakte heerlijk starend naar bootjes en het prachtige uitzicht, mocht ik ooit naar een stad verhuizen dan word het Deventer stelde ik daar aan de IJssel maar even vast. Het feest kon niet op toen ik voor vijf Euro een boek over Wielercafés in Vlaanderen van Walter Rottiers vond, geweldig. Er schijnen er in Nederland ook steeds meer te komen, Wielercafés. In België is dit volgens mij sinds het ontstaan van de Wielersport een feit. Maar beter laat als nooit. Lekker bomen over wielrennen met vol slagen onbekenden, dat lijkt mij geweldig, laat het er vooral gezellig zijn. Er schijnt een café in België te zijn waar jaarlijks een wielerkoers doorheen rijd, dat ga ik vast in mijn nieuwe aanwinst lezen.

Allemaal helemaal mooi, zeker na de prestaties van onze wielren heldinnen, Mathieu van der Poel, de spannede toer de France en de Nederlandse fietscrossers. Niet veel kramen later kwam ik een boek over de Kneet tegen voor acht Euro met een DVD erbij. Gerrie Knetemann die niet alleen zoveel mensen blij maakte met al zijn stuk voor stuk prachtige overwinningen, ons liet schrikken met een ongeluk in België die hij maar net overleefde, maar op zeker ook aan zijn uitspraken vooral net na aankomst van een koers die veel bijdroegen aan het wielerjargon. Een probleem voor deze knappe boeken verzamelaar, ik had dus geen acht Euro meer. Niet geheel uit het veld geslagen liep ik verder tussen boek kannibalen die er gretig op los kochten. Mijn redding was dichter bij dan ik op dat moment kon bedenken, namelijk in de vorm van de immer blonde God, Ruud die ik tussen 175.000 boeken wormen gewoon tegenkwam, zonder dat wij daarvoor een plaats hadden moeten afspreken met onze mobieltjes. Van hem kon ik acht Euro lenen, en het boek van de Kneet toch aanschaffen. Ruud was net zo aangestoken door de schoonheid van Deventer, en dacht er aan er te gaan wonen. Wat een mooie dag, we hadden bijna zin een bootje te huren, de IJssel op te drijven, en in onze string naar de boekenwormen aan de kade te gaan wuiven, maar die hadden dan natuurlijk alleen oog voor de mooie boeken. Ja dit zijn de dagen waarvoor een mens leeft.