Pieter Zandvliet's Art World Gallery
July 16, 2020
Breaking News

Echte David Bowie fan

Gisteren avond zat ik de Facebook pagina van mijn vriend Peter van Hemert te bekijken. Hij is vorige week naar het Groninger museum geweest, om precies te zijn naar de expositie van David Bowie. Hij is Bowie fan, dan doe je dat natuurlijk. Hij had ook een foto geplaatst van het laatste album van deze Engelse grootheid . Ik bekeek de cover, en het viel mij op dat Bowie er slecht uit zag, niet echt een sterk punt van hem. Ik wilde een berichtje plaatsen, of deze foto genomen was na of voor de dood van Bowie was genomen. Ik liet het op de één of andere manier zitten, in de eerste plaats was het een slechtte grap, en in de tweede plaats deed ik het niet uit respect voor Peter en de nog in levende zijnde Bowie. Tot mijn grote schrik, zag ik op het nieuws vanochtend dat Bowie was overleden. Ik belde meteen de Dode lijn van mij en Itam, al een tijdje buiten gebruik, maar bij het heengaan van grote sterren of enorme klootzakken bellen we elkaar even op, om vervolgens wat dingen van de persoon door het slijk te halen, want dat moet buiten alle lof betuigingen immers ook gebeuren. Toen stuurde ik mijn condoleances naar Peter en zijn moeder. Peter’s moeder, Carla kocht een tekening van Bowie van mij voor haat ontroostbare zoon. En tja toen moest ik naar de sportschool. Met Bowie in mijn hoofd nam ik plaats op de loopband richting een fenomenale conditie. Maar de muziek vandaag in de sportschool was geen Bowie, maar vrolijke schlagers, net even anders. Bowie, de arme man verdween uit mijn hoofd, en maakte plaats voor gedachtes, over mijn moeder die dronken de vogeltjes dans op het wijkfeest in Delfshaven doet, mijn vader die naast vrolijke krullenbol Dennie Christian zijn hit,”Wij zijn twee vrienden”, staat mee te zingen, Tiroler softporno filmen die ik stiekem bij mijn neef Mathijs keek, en Duitse marsen, heel veel Duitse marsen, dat heb ik helaas altijd bij schlagers, en dat maakt ze minder vrolijk. De trainende oudjes, veelouder dan David Bowie met zijn twee dagen 69 jaar, hupte lekker mee op de muziek, en dat deed mij goed onder het hardlopen. Opeens zag ik Schlager muziek als een soort punkmuziek. Zo van doe met de Wereld wat je niet laten kunt, wij zetten een plaatje schlager ellende op en vergeten lekker alles. “Leve de vergrijzing”.

David Bowie had natuurlijk ook wel wat met Duitsland, hij had er Title: Echte David Bowie fan | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza zijn kapot beschreven Berlijn periode. Ik vroeg mij af, daar op de loopband, of hij toen misschien tussen de drugs en keiharde sodomieterij weleens kennis heeft gemaakt met de schlagermuziek, dat moet toch haast wel, en wie weet is hij er wel een beetje door beïnvloed, dan heeft hij dat in ieder geval op zijn platen gelukkig altijd goed kunnen verbergen.

Ergens in 1979 gaf ik vriendje Wim Hout te kennen dat ik ook wel ergens fan van wilde zijn. Wim was fan van Kiss, en hij wilde e enige fan van Kiss blijven, dus moest ik iets anders kiezen, maar ik wist echt niet waar ik fan van wilde zijn. Nou zei Wim, die ik natuurlijk Wimmie noemde, waarom wordt je geen fan van Davis Bowie, hij pakte een oranje sjaaltje met daar in dikke blauwe letters David Bowie op, en zijn afbeelding. Die mocht ik wel hebben als ik fan zou worden. Ik vond die Bowie er wel cool uitzien, dus ik werd fan. Bewust had ik nog nooit e”en nummer van de goede man gehoord, maar dat mocht de pret niet drukken. Trots ging ik met het zijde sjaaltje om mijn nekkie naar huis. En daar begon ik direct bij moeder lief te bedelen dat ik zo graag een plaat van David Bowie wilde. Mijn moeder zei onder het afwassen dat ik niet zo moest zeiken, de week ervoor had ik ook al een plaat van Andre van Duin gekregen van mijn oma. Mijn verweer was dat die geen Engels kon zingen. De volgende dag na nog lang door zeuren ging ik met Wim een plaat kopen van mijn grote held David Bowie bij het platenzaakje aan de Spanjaardstraat, waar je van de oude tang nergens aan mocht komen. Ik koos de plaat, “Low” uit. Die hoes vond ik zo ontzettend mooi getekend. Ik was zo trots op mijn plaat. Thuis vond ik wel dat Bowie er iets meer op had mogen zingen, maar ik was wel wat meer een echtte fan van David Bowie, en dat is altijd wel gebleven….

1 thought on “Echte David Bowie fan

Leave a Reply