Pieter Zandvliet's Art World Gallery
July 12, 2020
Breaking News

Een lintje voor de grote lieverd

Zoals ieder jaar de dag voor Konings dag krijgen mensen die iets betekende voor onze samenleving een lintje in de orde van oranje Nassau. Leuk en gezellig ook nog, het is altijd beter dan een lintworm diep in je darmen.
Ieder jaar ga ik vrijwillig na of de uitgereikte lintjes en afwijzingen terecht waren, en op wat uitzonderingen daar gelaten was ik dik tevreden met de mensen en soms ware helden die een lintje ontvingen.
Maar één afwijzing was ik het niet mee eens, namelijk die van mijn buurman Rolf Dunnink die ten alle tijden voor één ieder klaarkomt, herstel klaar staat, gewoon recht op overigens, klaar om zijn medemens te helpen waar dien mee nodig. Op het Plevierplein waar ik samen met mijn vrouw woon, nu een jaar kunnen wij niet meer buiten Rolf en zijn immer vrolijke glimlach. Wij wensen iedereen een buurman als onze Rolf, die op het plein en in de wijde omtrek van Nieuwleusen bekend staat als de grote lieverd. Zonder zijn rechterhand (viespeuk) in de vorm van zijn eveneens altijd goed gehumeurde vrouw Annelies klaart Rolf elk klusje, of lost moeilijkheden tussen buren op, zonder de rijdende rechter daarvoor nodig te hebben. Niks is hem teveel, ondanks zijn zware baan als bouwvakker.Title: Een lintje voor de grote lieverd | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza

Dorst of na dorst hoeven wij hier op het plein nooit te hebben, we kunnen ons altijd vol laten lopen in zijn illegale bar. Hij verzorgd evenementen voor groot, klein, dun en dik. Met de grote lieverd zullen wij ons nooit vervelen. Heb je als kerel eens geen zin je vrouw te dekken, dan komt Rolf voor je klaar. Wil je van je partner af, dan begraaft hij die met alle liefde voor je in je tuin. Door Rolf heeft het Plevierplein een goede naam, want dat schijnt ooit wel anders te zijn geweest. Zelfs de postbode liet er de gleuven met rust. De politie probeerde problemen op het plein telefonisch op te lossen, ze durfde simpelweg niet op het plein te komen. Het was Sodom en Gomorra op dit nu pittoreske pleintje zonder prachtig middeleeuws fontein pal in het midden van het plein. Vanmorgen belde ik nog naar onze Koning, met de vraag waarom Rolf niet in aanmerking was gekomen voor zo’n kut lintje. Eerst wist de Koning niet waar ik het over had. Ik zei Rolf Dunnink zegt u dat dan helemaal niks, ik kreeg een brok in mijn keel. Ik hoorde de Koning bijna peinzen, toen zei ik de grote lieverd. Toen gingen alle lampjes blijkbaar aan bij Lex, want hij wist nu over wie ik het had, hij was zelfs al een keer in de bar van Rolf geweest, hij had namelijk een keer geen zin de Koningin te dekken, en belande zo bij onze Rolf, dekhengst pur sang . Lex zou er voor zorgen dat Rolf volgend jaar zijn lintje krijgt, al moet hij persoonlijk voor zorgen dat de gehele tweede kamer, een koninklijke nekschot krijgt. Ik en de andere bewoners van het Plevierplein wachten in spanning af.

Leave a Reply