Als jongetje vond ik de Zwart/wit cartoons in de Volkskrant al prachtig, natuurlijk snapte ik vaak niet waar ze over gingen. Zo’n mooie vlak verdeling die een cartoon spannender maken als alle andere cartoons die ik zo’n beetje verslond wachtende bij de Bami gewoon of een patatje met in de leesmap of een willekeurige krant, maar die in het Vrije Volk vond ik het mooiste, zelfs de prachtige handtekening.

Title: Het geheim van Schiedam | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza Uitgeverij Ontploft

Zelf tekende ik ook graag, heel graag, en ook het liefst zwart op wit. Maar al snel kwam ik er achter dat een goede cartoon tekenen met een even goede grap niet makkelijk is.

Jaren later woonde ik in Schiedam en was inmiddels kunstenaar die vaak per trein reisde, heel vaak kwam ik dan een man tegen, nou ja ik vond het meer een heer altijd in prachtige zwarte pakken gekleed met een mapje onder zijn arm, we groette elkaar altijd vriendelijk. De man met die wilde bos grijze krullen en sik fascineerde mij als Jules Deelder dit op mij deed als ik hem tegenkwam in Rotterdam of het Kasteel der Spartanen. Al durfde ik die niet te groeten, ik wilde wel, maar zocht naar iets zinnigs om het met Deelder over te hebben. Tot de dag van vandaag ben ik eigenlijk blij dat ik de man nooit vermoeid heb met een praatje, en al zou ik dat willen word dat verdomd moeilijk.

Op een gezellige avond was ik bij mijn lieve vrienden Hans en Jet (Jet inmiddels ook al jaren aan het schilderen) aan de Singel in Schiedam. Uiteraard viel mijn oog op gekleurde zeefdrukken. Waar deden die mij toch aan denken, die ongelofelijk scherpe, zekere lijnen. Ik vroeg aan Hans door wie die zeefdrukken waren gemaakt. Door Theo Gootjes en goede vriend van mij zo vertelde Hans uit Schiedam. Ik ging naar het toilet toen ik daar wat cartoons aan de muur ontdekte, in nog scherpere lijnen als van die tekenaar uit het Vrije Volk met die zelfde prachtige handtekening. En nu viel het kwartje, deze en de cartoons uit het Vrije Volk en later het Rotterdams dagblad waren van Theo Gootjes. Een maand later exposeerde ik tijdens de Kunstmanifestatie de Dubbelkamer in Schiedam, en daar deed Theo ook mee. De man in het zwarte pak en de grijze krullen was er ook. Hij kwam op mij toegelopen, kneep in mijn schouder en gaf een compliment voor mijn werk. Ik stelde mij voor en hij ook gelukkig, Theo Gootjes. Dit was zo mooi, nooit zag ik een kunstenaar die zo uit zijn eigen cartoons leek te zijn gestapt. Later kwam ik ook weleens bij Theo en zijn lieve mooie vrouw thuis, of hij bij ons. Ik kocht zijn enorme met eigen hand en pen geschreven bijbel, het absolute pronkstuk uit mijn niet geringe bibliotheek, in de Bijbel die uit twee boksen bestaat zitten prachtige zeefdrukken van Theo, hij zou in de bibliotheek van het Vaticaan moeten staan. In 1999 reed ik speciaal voor de opening van Gootjes zijn expositie op mijn scooter naar het Markiezenhoef in Bergen op zoom, waar een gedeelte van de Bijbel werd geëxposeerd. Daar kocht ik de Bijbel.

Op zaterdag 22 februari ging ik met mijn maatje Peter van Hemert op uitnodiging van Theo Gootjes naar zijn expositie,”Altijd zwart-wit*”in het prachtig mooie Stedelijk museum van Schiedam. Het was fijn om mijn vriend weer te zien, en de expositie die tot en met 24 mei 2020 nog te zien is, en op mijn woord een diepe indruk op u zal achter laten. Waar Malaga Picasso heeft, heeft Schiedam Gootjes. Onlangs begon ik met mijn Uitgeverij ontploft, helaas een arme uitgeverij die het van voldoende intekeningen moet hebben om iets te kunnen uitbrengen, dan zou een mooi boek van mijn held te gek zijn. Misschien dat Jochem Grund eveneens een ras Schiedammer wel een paar mooie Mascolori schoenen met tekeningen van Theo zou willen uitbrengen, en Wolff Blitz een blouse, als ik dat op mijn vervuld lijstje heb staan, dan toch zeker Theo Gootjes.