Het is weer maandag, net als alle andere dagen in een week heeft die dag iedere week weer de neiging terug te Title: Ik wil tekenen altijd en overal | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza komen. En of ik nu wil of niet hij doet mij net iets meer als de andere dagen. Ik vind het zelden een aangename dag. Zo ook vandaag. Ik wilde maar niet uit bed komen, deed dat toch maar en besloot op bezoek gaan bij mij goede vriend Bram de Krosse, een geweldige kunstenaar die dit jaar voor de tweede keer in zijn niet eens zo lange zitbaan de UWV kunstprijs won. Zijn werk houdt het midden tussen een klassiek geschoolde schilder en een verstrooide uitvinder, en daar maakt deze kerel uit Raalte mooie en vooral vernieuwende dingen mee. Helaas heeft hij niet alle energie om gelijk mijn persoon altijd maar door te gaan, zelfs op maandag, want een tumor in zijn mooie hoofd onthoud hem hiervan. Gelukkig als ik het zo noemen kan, eigenlijk niet vind ik, is de tumor stabiel. Het is altijd fijn om met Bram te kletsen, brainstormen over ideeën, kunst, muziek en strips. We hebben al een werk samen gemaakt, “Clown Bennie Leuk,

Title: Ik wil tekenen altijd en overal | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza

Bram De Krosse

als je ervoor gaat staan krijgt Bennie een erectie via een censor in zijn Jojo speeltje. Een kijkje op de Facebook pagina raad ik u zeker aan, zoek op Bram de Krosse en er gaat een Wereld van rariteiten voor u open, echt waar.

Ik moet zeggen dat de maandag dan na zo’n bezoek volledig vergeten is. Morgen dinsdag als ik het goed heb, komt er een mevrouw langs van de Gemeente Dalfsen, ik doe het namelijk als alleenstaande licht autistische kunstenaar na een jaar gescheiden zijn niet zo heel goed op het gebied van schoonhouden, netjes houden en een gezellig huisje hebben. Ben benieuwd wat er uit zal komen, baad het niet dan schaad het wel.

Ik leef eigenlijk in mijn atelier, en dat bestaat uit een lange witte tafel (bedankt daarvoor Dewy Mulder en Title: Ik wil tekenen altijd en overal | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza Sebastiaan Pierik) en twee eettafel stoelen die ervoor staan, soms kom ik in mijn keuken, vooral als doorgang naar mijn bad en slaapkamer. Ik doe echt mijn best, of eigenlijk totaal niet om er een gezellig huisje van te maken. AL voelt het voor mij als mijn best doen. Er was laatst iemand die zich helaas hardop afvroeg hoe ik dacht dat ik zo aan een partner zou komen. Ik wist niet dat een huis een visite kaartje was, of een vrouwenhengel, die persoon komt dan ook niet meer langs na wat niet te herhalen botte opmerkingen van mij. Persoonlijk en daar moet ik het toch meedoen, zou ik ook niet met Pieter Zandvliet de altijd maar voorover gebogen tekenaar willen samen leven, misschien op de stoel naast hem, maar zeker niet met hem, dat raad ik iedereen af, dat Xandra Severien dit vierentwintig jaar deed is voor mijn nog altijd een groot geschenk dan wel wonder.

Ik ben vaak humeurig, serieus als ik werk, en dat is vaak, vandaar mensen vaak smeken of ik even serieus kan zijn,Title: Ik wil tekenen altijd en overal | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza dan leef ik mij namelijk uit van alle uren als een monnik serieus en hard gewerkt te hebben. Ik ben ondanks als je het in geld uitdrukt, na 25 jaar beeldend kunstenaar straat arm, en van mijn uiterlijk vooral gezondheid moet ik het ook niet hebben, dat mijn rechterhand nog geen genoeg van mij heeft blijft een fucking raadsel, arme rechterhand na een dag tekenen of schilderen ook nog even aan de slag met de jonge heer van meneer, pure marteling voor mijn gevingerde maatje. En over mijn voordelen voor een partner hoef ik het niet te hebben, die voelen al snel aan als nodeloos opscheppen.

Ik ben nu net 48 jaar voor zover een leeftijd een rol speelt, duurt meestal slechts een jaar, ben je er net een beetje Title: Ik wil tekenen altijd en overal | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza aan gewend te zeggen hoe oud je bent, moet je alweer een andere leeftijd aan nemen, zinloos dus, maar blijkbaar altijd en overal erg belangrijk zo’n leeftijd. Voor mij hoeft het in ieder geval helemaal niet een leeftijd. Vanochtend toen ik mijn bed, nou ja matras niet af wilde komen, want een bed heb ik niet meer, dacht ik na over mijn passie, verafgoding en ziekelijke verslaving tekenen. In veel, teveel interviews vertel ik keer op keer met de desbetreffende journalist aan mijn lippen dat ik voor het eerst tekende in een kookboek van mijn lieve moedertje Anneke Zandvliet, ja ook die staat op Facebook, ik was toen drie jaar, maar dat is dan mijn eerste besef, ik weet dat ik de illustraties in het kookboek leuk vond, en er toen zelf door de teksten wat bij maakte, en zo het kookboek compleet waardeloos, maar het kan dus best zijn dat ik mijn moeders baarmoeder al vol kraste zoals mijn vader mijn tekenen noemde, hij staat overigens niet op Facebook. Andere dingen die ik fanatiek vol tekende waren van die bloknoot boekjes met papier dat naar hout rook, maar dat kan mijn sterke verbeelding zijn geweest, ik pakte dan twee kleuren stiften tekende bijvoorbeeld een blauwe boot met blauwe matrozen die tegen een paarse boor aan vaarde en in gevecht raakte. Nee het waren geen piraten, maar matrozen, waarom weet ik verder ook niet, maar ik heb er bloknoten mee vol getekend. En als ze vol waren was ik klaar en gooide ze netjes weg. Misschien is er nog ergens een vuilnisman die geduldig met al mijn weggegooide tekeningen wacht op mijn doorbraak, arm mens.

Ik organiseerde ook zelf voetbal wedstrijdjes, en tekende dan de spel momenten in een boekje, of boekjes, die ik daarna ook weer weg gooide.

Mijn wijlen tante Josine uit Leiderdorp nam altijd dikke papieren blokken voor mij mee, die ik met mijn Big Title: Ik wil tekenen altijd en overal | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza balpen helemaal vol tekende met strips en andere ellende die ik kwijt moest aan papier. Op mijn veertiende begonnen de therapieën tegen mijn agressie en paniek aanvallen, dit met tussenpozen tot mijn 45ste hebben geduurd, en nu eindelijk met wat medicijnen en goede wil aardig onder controle zijn, mede door de diagnose lichtte vorm van Asperger en hoge sensitiviteit. Dan weet ik beter wanneer iets mij teveel wordt en geeft ik dat aan, zeer beknopt, maar daar over zijn boeken vol geschreven, dat laat ik maar even uit mijn hoofd. Tijdens de therapieën in mijn jeugd moest ik tekenen hoe ik over mensen dacht die ik niet mocht, de therapeute werd misselijk van het resultaat, misschien heeft ze de tekeningen nog wel, helaas is haar naam mij ontschoten. In de zesde klas van de lagere school verkocht ik op het schoolplein een soort seks tekeningen, tot ik gesnapt werd door de juf, die alles in nam, de geilaard. En dan ook nog heel bood op mij zijn, iemand die eerlijk zijn geld probeert te verdienen, met iets wat hij kan, tekenen. Ze vroeg mij of ik soms later crimineel wilde worden, leek mij toen best spannend, maar daar moet je toch wat stabieler voor zijn.

Ik vraag mij toch af of Pieter nu tekenen is of tekenen Pieter, echt veel zal het niet uitmaken, wat er ook gebeurt Title: Ik wil tekenen altijd en overal | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza het maakt eigenlijk geen witte reet met op knappen staande etterbelten uit, al vallen de Russen binnen opgejaagd door de ISIS bijvoorbeeld ons land binnen, gaat iedereen om mij heen dood, (liever niet trouwens), ik teken wel door overal en altijd, ik ben ziek, teken ziek, en zolang ik genoeg adem heb en materiaal wat ik overigens niet alleen gebruik om te leeg te tekenen maar ook op kauw blijf ik lekker tekenen, alles vergeten, opzoek naar een nieuwe reis, maar ik gooi ze niet meer weg, de vuilnisman, de juf of wie dan ook hebben wel genoeg van mijn tekeningen op slinkse wijze verduisterd.