Jan 302013
 

Title: Oerwoudgeluiden | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza Het journaal is niet meer wat het was in de tijd van Joop van Zijl, Harmen Siezen of de immer geile Fred Emmer. Toen maakte men zelden fouten, en was het zelden of nooit grappig, maar altijd bloed serieus, in ieder geval de berichtgeving. Maar gisteren avond zaten ze er helemaal naast tijdens de wedstrijd FC Den Bosch tegen AZ. Men vernam dat er oerwoudgeluiden werden gemaakt door de supporters van Den Bosch aan het adres van de Amerikaanse voetballer Jozy Altidore. Ik bekeek de supporters nog eens goed, ze waren blank, kwamen agressief over en ze maakte inderdaad Oerwoud geluiden, al zou iedere aap ze hard uitlachen, wat een bar slechtte imitatie.

Ik was in verwarring, en besloot mijn vriend Geert Wilders maar eens te bellen.

Nog voor hij zich voorstelde er überhaupt verbinding tussen mij en mij vriend was, hoorde ik hem al vloeken en tieren. ¨Heb je het gezien Zandvlieg (hij zegt altijd mijn achternaam verkeerd) op het journaal¨. ¨Je bedoeld het incident met de oerwoud geluiden¨, probeerde ik mijn vriend te antwoorden Maar zoals bij bekend luistert Wilders nooit naar de werkelijkheid, hij ging er meteen overheen. ¨Je kon toch zo zien dat die supporters Marokkanen waren, verkleed als Hollanders¨. Zo had ik het nog niet bekeken, voor mij werd het journaal bericht er niet duidelijker door in ieder geval. Geert ging door,¨hoe kunnen dat nu Nederlanders zijn, die werken altijd en zijn al helemaal niet agressief, daar moet je toch eerst voor laten bekeren tot Moslim, dat weet toch iedereen. En dan die spits van AZ, hij lokte het zelf uit. ¨Door te vallen omdat hij werd omgetrapt door de verdediger van Den Bosch¨, vraag ik mij hardop af. ¨Wel nee gekkie¨ zegt Geert met een zachte G, ¨hij had maar niet zwart moeten zijn¨. ¨Maar ik vrees dat zelfs dat niet geholpen had, want die Marokkanen haten alles en iedereen die geen Moslim is, gaat Geert verder.

Zonder te groeten leg ik de hoorn naast de haak (ik blijf trouw aan mijn telefoon uit 1983, die een groen kapje van stof draagt tegen de kou, ook in de zomer). Tot een uur of drie middernacht hoor ik mijn vriend via de hoorn door tetteren. Zo val ik in slaap, vol van schaamte en verdriet.

 January 30, 2013  Posted by at 14:28 Pieters Proza  Add comments

 Leave a Reply

(required)

(required)