Gisteren avond maar weer eens met mijn vrouw naar het theater geweest, en wel Theater De Kring in Spier te Drenthe. Het zou een hilarisch theater zijn van theater makers, Rien Maagdenvlies, Sasja Nekkramp en Peter Strontvlieg (what’s in a name), genaamd Poppenkast voor volwassenen. We hadden er zin in na de trieste gebeurtenis van eerder op de dag in Utrecht. Op de scooter richting Spier zongen wij oude liederen die militaire vroeger zongen, en wie weet nog steeds. Het Kring theater is niet groot maar wel gemoedelijk, tot onze verbazing was de voorstelling gratis. Waarom werd mij tijdens de voorstelling verder wel duidelijk.Title: Poppenkast voor volwassenen | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza

De voorstelling begon met het geilste nummer, of kan ik beter schrijven het nummer wat voor geil staat van Jane Birkin en Serge Gainsbourg,”J taime…moi non plus, ik heb het maar allebei opgeschreven dan kunt u zelf kiezen. Frans gehijg waar menig astma aanval niet tegen op kan vulde de zaal. Gelukkig maar want echt druk was het niet. Op het podium stond een gigantische poppenkast, echt voor grote mensen zeg maar. Achter de gordijntjes van de poppenkast zag ik drie silhouetten van die mannen, twee mollige en een lange. Ze hadden seks met elkaar. Waarom niet beetje Gayporn om mee te beginnen is het halve werk. Gezamenlijk kwamen de heren klaar. Toen viel de muziek stil, en zei één van de mannen, oh we zijn al begonnen. Niemand in de zaal moest er om lachen, dus deed ik het maar uit beleefdheid, dat wel.

Met een vrolijk deuntje gingen de gordijntjes van de poppenkast open. Er kwam een pop van Creoolse origine omhoog die ons welkom heette. Vanuit de poppenkast werd er hardop gefluisterd, dat die pop niet meer kon, en de pop werd vervolgens onthoofd en de zaal in geworpen. Dit zelfde ritueel herhaalde zich met een rondborstige pop en nog wat poppen die in deze tijd echt niet meer konden. Zo was er dus even geen pop te zien en hoorde wij de poppenspelers ruziën over welke pop ze nu zouden nemen voor de voorstelling. Toen zei er één ik neem die lelijke wel. Waarop een ander zei, dat ben ik, haal je hand uit mijn reet. Vieze nichten”, riep een kerel met een Duitse pet op zijn hoofd en een vette joint in zijn bakkes, hij had wel wat weg van Jezus. Zelf hoopte ik ook dat ze nu door hun homo grappen heen waren. Als ze die maakte om te scoren konden ze beter gaan voetballen. Eindelijk kwam er weer een pop met rode krullen omhoog, die de zaal wederom welkom heette, hij stelde zich voor als Tinus, tenminste dat vermoed ik want ik vernam Tyfus te horen. Hij begon met een slechtte grap over de gebeurtenis in Utrecht, dat was wel Trammelant vandaag in Utrecht hé lieve mensen. Er viel een doodse stilte, hier en daar werden wat middelvingers naar Tyfus uitgestoken, men had niet door dat een pop niks kan zien blijkbaar. Snel werd er een pop van een heks de lucht in gestoken, die Tyfus een mep gaf, en met een hoog stemmetje schreeuwde dat je geen grappen mocht maken over gebeurtenissen als in Utrecht. Tyfus wou nog iets zeggen, maar de poppenspeler waar hij aan vast zat kreeg in de poppenkast waarschijnlijk een hoek op zijn adamsappel, waardoor Tyfus verdween om niet meer terug te komen. Het gestuntel ging maar door, en al snel liepen er mensen weg. De show was niet meer te redden. Maar wij bleven zitten, we wilde ons kaartje eruit halen, ook al was die gratis. Uiteindelijk moesten Sandra en ik toch nog heel hard lachten, toen de drie heren parmant achter hun poppenkast naar voren kwamen, en ons bedankte voor het applaus dat ze niet kregen, met een enorme klap belande de poppenkast op zijn drie poppenspelers, het deed aan hun gezichten en hier en daar wat bloed te zien erg pijn, waardoor wij eindelijk konden lachen, en toch nog vrolijk naar huis gingen.