Pieter Zandvliet's Art World Gallery
August 12, 2020
Breaking News

Rijksmuseum

Na jaren is het Rijksmuseum weer open.
Ik ben niet uitgenodigd, en gelukkig maar, want ik heb nergens zoń hekel aan, dan aan een druk museum, je ziet dan meer ruggen dan schilderijen, en ik hou best van goede confectie, maar op zijn tijd, dat wel.

Ik ben echter niet minder benieuwd naar de inrichting, die behoorlijk gepromoot wordt, met alle valse Title: Rijksmuseum | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza onbescheidenheid van dien aard. Net voor het museum zijn deuren sloot voor een grondige verbouwing. Het was met Itam, met wie ik meestal naar musea en galeries ga. We kletsen dan over de getoonde werken, maken er grapjes over, of raken samen ontroerd. Soms ook solo trouwens, dan is er één van beide totaal niet geraakt door een kunstwerk.
Voor het eerst zag ik de Nachtwacht van Rembrandt  ik vind het een prachtig werk, het laat op ludieke wijze het vereniging  leven uit de tijd van de grootmeester zien. Maar het meest onder de indruk was ik van, ¨De lijken van de gebroeders de Witt¨ geschilderd door Jan de Baen. Buiten dat het werk goed is geschilderd, verbaas ik mij over het walgelijke tafereel. De twee gebroeders hangen in een boom ondersteboven aan een dikke boom op het Groene Zoodje aan de Vijverberg in onze Hofstad. Hun ingewanden bungelen uit een snede in hun buik. En nu komt het, dit werk werd in opdracht van een Koopman vervaardigd. Die moet u zich even indenken had het in zijn huis hangen. Of de zieke geest had een passie voor het werk van Jan van Baen, of hij had een bloedhekel aan de gebroeders de Witt, een combinatie van de twee mogeLIJK wil ik zeker niet uit sluiten. Ik denk soms in musea bij werken die provoceren wat heftig, helpt het iets tegen het geweld in de Wereld, wil de kunstenaar slechts schokken voor wat naast bekendheid, of moest het eruit, en dat begrijp ik het beste. Goede kust, is kunst waar men het over hebt, of het nou schokkend is, heel goed neer gezet, of welke emotie ook opwekt. Tegenwoordig kopen de musea dit soort werken, van gruwelijkheden. Maar ik denk dan, zou iemand het in huis hangen, een werk van een uit elkaar gereten zelf moordenaar, of het resultaat van een idioot die op een school mensen dood schiet. Ik hoop van niet, ik kom in ieder geval niet op de koffie. En tegenwoordig is mijn interesse voor dit soort werk sowieso nihil, maar het zou tevens raar zijn als dit niet in de musea te zien zou zijn, en wel op het acht uur journaal. Zo bezocht ik een Kerk te Las Palmas Gran Canaria, en daar zagen mijn vrouw Xandra en ik schilderijen van monniken, paters en Bisschoppen, die ons vrolijk aankeken met hakbijlen en messen in hun hoofd. Het was te lullig om als gruwelijk over te komen, het was wat cartoonesk, en we lagen in een deuk. Maar om het werk van de gebroeders de Witt kan ik niet lachen, maar ik denk ook niet dat het hiervoor bedoeld is, maar het zou mij niet verbazen als de toenmalige eigenaar van het schilderij er wel dagelijks om moest lachen, wie zal het weten….

Leave a Reply