Title: Rini van Willigen | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza

Meestal schieten de stukjes vol letters uit mijn kop via mijn toetsenbord zo de computer in, maar toen ik ongeveer twee geleden las dat muzikant/kunstenaar\documentaire maker Rini was overleden moest ik het allemaal laten bezinken. Dit deed ik door naar de cd’s die hij een tijdje bijna wekelijks in mijn brievenbus toen ik nog aan de Hoofdstraat in de Gorzen woonde, gooide, en ik las wat de pers en vrienden en fans van hem hadden hadden geschreven over Rini.

Ik luister eigenlijk nog steeds naar de gebrande cd’s die mijn vrouw Sandra gelukkig ook erg goed vind, ze is helemaal verbaasd dat Rini niet Wereld beroemd is. Waarschijnlijk en eigenlijk weet ik dat wel zeker was Rini geen meeloper, en deed graag zijn eigen ding en anders maar niet, dat staat beroemd worden vaak in de weg. Mensen die de gebrande cd’s met grappige hoesjes kennen moeten wel gehoord hebben hoe gevarieerd Rini was, het grenst werkelijk aan het ongelofelijke hoe hij een typisch van Willigen geluid aan welke muziek soort mee gaf, hij speelt en zingt elk genre uit zijn verdomde hokje. Rini heeft mij niet geleerd hoe ik vrij moet blijven en vooral zoveel mogelijk mijn eigen stijl moet behouden, maar hij is wel iemand die mij de steun geeft en gaf het allemaal vol te houden. Helaas had Rini het allemaal wel gehad door zijn depressiviteit,

Tussen 2003 en 2008 toen ik naar het Oosten des lands verhuisde zagen wij elkaar regelmatig in mijn atelier of in zijn gezellige huisje. We hebben zelfs een liedje gemaakt onder de naam Dickheads-Nice girl, hij staat op soundcloud. Nu is mijn zang al niet om aan te horen, echter naast de prachtige doorleefde stem van Rini wordt mijn stem pas echt belachelijk.

Waarschijnlijk vond Rini dit ook en is het daarom bij één nummer gebleven. Buiten productief muzikant schilderde hij net zo gemakkelijk en productief. Er waren altijd weer nieuwe werken te zien als ik bij hem op visite ging. Hij liet mij prachtige zelf gemaakte documentaires zien over Eksit in Rotterdam waar ik veel over gehoord en gelezen heb. In alles wat hij deed zat een ziel, zijn ziel en als een muzikant/kunstenaar dit kan overbrengen zit het wel goed is mijn idee, daar gaat het immers om. Je moet iets voelen, en dat kon Rini, iets overbrengen wat heel mooi was zijn ziel.

Een ziel waarvan ik hoop dat die nu eindelijk zijn welverdiende rust heeft gevonden. Ik hoop dat mensen alsnog het werk van Rini zullen ontdekken, en van kunnen genieten zoals ik. Rust In Vrede vriend.

CHECK: https://www.pieterzandvliet.com/homepage/boek-mijn-zoon-jordi-de-imbeciel/