Mar 032019
 

Title: RIP Bram de Krosse | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza

Ergens in 2014 leerde ik Bram de Krosse uit Raalte kennen, via Facebook. Ik had een oproepje geplaatst of iemand interesse had in strip en fanzine’s uit mijn galerie Slaphanger Rotterdam.

Hierop reageerde Bram, en een afspraak in Nieuwleusen was het gevolg. Vrijwel direct konden we gemene delers delen, wat een ontmoeting er vaak leuker op maakt. Hij vertelde dat hij schilderde en om deze gave te perfectioneren nam hij lessen bij zijn vriend, kunstenaar Gerard te Wierik eveneens uit Raalte, die zowel Bram als ik bewonderen in zijn veelzijdigheid, en belangrijker de eigenzinnige uitvoering van diens schilderijen. Het verbaasd mij keer op keer dat Gerard niet Wereld beroemd is.

Sinds ons eerste bezoek belde of later faceappte wij elkaar meerdere malen per week, om lekker over zijn of mijn ideeën te hebben. En vooral Bram had heel veel plannen en ideeën die hij allemaal heeft afgemaakt, dit lukt niet alle kunstenaars die ik ken, plannen zat, maar vooral uitstellen. Nu is het ook zo dat Bram helaas wist dat zijn tijd beperkt was, op zijn drieëntwintigste levens jaar werd bij hem een hersentumor ontdekt ter grote van een klein colablikje zei hij altijd. Een zware operatie volgde.

Bram leerde ik kennen als iemand met niet alleen ongelofelijk originele ideeën, hij voerde ze ook heel mooi uit, waardoor zijn exposities meer als een partij schilderijen op een rijtje onder een Tl-buis waren. Hij won er twee kunstprijzen mee. Zo schilderde Bram een zelfportret waarvan de ogen bewogen. Na de aankoop van een 3d printer werd Bram buiten kunstenaar ook nog een wat verwarde uitvinder.

Zelf vonden wij het in ons geval de vriendschap boven de kunst gaan, en daar hadden we het dan ook vaak over, en we maakte elkaar lekker belachelijk met alle respect, dat wel.

We hebben samen Bennie Geil gemaakt, een schilderij met een censor, dat als u hem bekijkt de plasser van Bennie omhoog komt ongeacht uw leeftijd of geaardheid, zelfs voor dieren krijg Bennie hem omhoog. Later maakte wij een serie portretten van vrienden, familie en kennissen, Bram deed het portret en ik de achtergrond op LP formaat. Er hadden nog veel projecten samen en hij individueel gevolgd als die rot ziekte niet was terug gekomen, en Bram vanmorgen om 11:00 tot zich had genomen. Hij was net een week vierendertig. Ik zal mijn vriend Bram nooit vergeten, en een stukje van hem in mijn leven en werk mee nemen.

Dankjewel lieve Bram

zie hier zijn werk: https://www.facebook.com/bram.dekrosse

 March 3, 2019  Posted by at 17:40 Pieters Proza  Add comments

  7 Responses to “RIP Bram de Krosse”

  1. Mooi geschreven Pieter.
    RIP lieve Bram

  2. Gecondoleerd Pieter! Mooi stuk, jammer van de gelegenheid… Dat ie in vrede maar alles mag doen behalve rusten…

  3. Mooi geschreven

  4. Gecondoleerd xxx heeel veel sterkte en dat alle mooie herinneringen blijven toegewenst

  5. Mooi stuk Pieter! Mooi om te lezen. Veel sterkte.

  6. Prachtig geschreven Pieter. Waar eigenlijk geen woorden voor zijn, weet jij ze te vinden. Sterkte voor familie en vrienden!

 Leave a Reply

(required)

(required)