Feb 112013
 

Het zonnetje fluit alvast naar de Lente die er gelukkig bijna aan gaat komen.
We hebben net ons hondje Elvis naar de dierenarts gebracht, best ingrijpend, hij heeft drie snijtanden, dus moet er één uit. Hij kreeg vanmorgen na zijn dagelijks ochtend rondje geen eten, en daar was señor het helemaal niet mee eens. Maar hij heeft weinig te willen, dan had hij maar niet als hond geboren moeten worden. Het was lullig om onze kleine rakker achter te laten in een hok, die hem volgens mijn vrouw en mijn persoon met veel gevoel voor drama aan zijn tijd in een kennel te Malaga zal doen denken.

Op de terug weg moest ik uit het niets denken aan een lief sleepbootje, dat ik een aantal jaar geleden voor het eerst heb zien liggen aan de Leuvenhaven, op de wal wel te verstaan, want deze mooie lieverd werd bij toeval ontdekt in 2002 doen duikers van W. Smit Duik- en Bergingsbedrijf Uit Rotterdam tijdens een routinecontrole aan de fundering van de Koninginnebrug een merkwaardige vondst: zij vinden een complete sleepboot, half weggezonken in de maasbodem. Maritiem Rotterdam is in rep en roer. Dankzij een motorplaatje komen kenners er achter dat de sleepboot van circa elf meter de ‘Title: Sleepbootje de Amicitia | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza ‘ heette.
De Amicitia lag er toen ik hem zag prachtig bij in het zonnetje, helemaal verroest, wat hem, nou ja Amicitia is een meisjesnaam, dus, wat haar er alleen maar mooier op maakte. Ik was op slag verliefd. Ik hou van alle sleepboten op zeker, maar dit was wel een heel bijzonder exemplaar.
Het bootje is ten tijden van de Tweede Wereld oorlog gezonken, die lag daar dus al jaren in al haar schoonheid te vergaan. Rotterdam had wel wat anders aan zijn hoofd, de stad moest opnieuw opgebouwd worden, en de Amicitia werd blijkbaar vergeten. Al denk ik dat er genoeg oude Rotterdammers zijn geweest die precies wisten waar het bootje ongeveer moest liggen, die weten namelijk alles, en als ze het niet weten, dan verzinnen ze het wel, met of zonder neut.

Dat ik gelukkig niet de enige was die de Amicitia zo mooi vond blijkt uit een persbericht op de website van het Vereniging de Motor sleepboot. Kunstenaar Cees van Hal (1937) heeft het slepertje uit alle hoeken geschilderd, en de resultaten in 2008 museum Mesdag te Den Haag geëxposeerd.
Ik heb er in het zelfde jaar een foto van gemaakt, die bewerkt, en uitgesneden, en op een straatsteen gespoten.(stencil techniek)
Het steentje staat nu op een muurtje in onze tuin, hier in Overijssel.
Zo heb ik haar een beetje bij mij.

De Amicitia (1941) word momenteel gerestaureerd, door liefhebbers samen met kansarme jongeren (wat een kut benaming) te Scheveningen , en zal dan als drijvend monument weer gaan varen.
En zo hoort het ook!
Voor informatie over dit kroon juweeltje kunt u contact opnemen met De Stichting tot Behoud van de Amicitia.

Title: Sleepbootje de Amicitia | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza

Rotterdam 2
Mixed-media n paper
50×65 cm

 February 11, 2013  Posted by at 14:36 Pieters Proza  Add comments

  One Response to “Sleepbootje de Amicitia”

 1. Hallo,
  Ik ben de kleindochter van Cees van Hal en stuitte vandaag op dit bericht.
  Wij hebben dit bericht nog nooit eerder gezien. In uw bericht schrijft u zelf de Amecitia op een steen te hebben gespoten. Wij als familie zouden het erg leuk vinden om hier een foto van te zien.
  Zou u die willen sturen?

  Met vriendelijke groet,
  Lisanne van Oosterom

 Leave a Reply

(required)

(required)