Feb 082013
 

Title: Super Gurbanguly | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza

Muziek van Abdel Halim Hafez klinkt luid uit een goedkope ghettoblaster. Jammer, want eigenlijk zou de prachtige muziek van Hafez alleen uit de meest geavanceerde geluidsapparatuur mogen klinken.Het vrolijke buikdansen van Hafez’ fan Gurbanguly maakt veel goed. De vijftiger heeft net gedoucht en danst uitbundig door zijn, op twee witte camping stoelen, een televisie en computer na, ongemeubileerde huiskamer. De muziek van Hafez doet de man denken aan zijn onbezorgde jeugd in Turkmenistan. Onbezorgd maar arm, wat hem op jonge leeftijd deed besluiten naar het Westen te verhuizen, om aan de slag te gaan als slachter bij een vleescentrale in Den haag. Tussen de bedrijven door is Gurbanguly getrouwd met Maya,die hem drie dochters schonk. Het is alleen jammer dat moeder en dochters alle vier in Turkmenistan wonen. Maar tot voor kort hadden ze het goed. Maandelijks maakte Gurbanguly geld over, waarvan ze royaal konden leven. Nu zijn er moeilijkheden, doordat Gurbanguly na tweeëntwintig jaar trouwe dienst is ontslagen. Het is nu drie weken geleden, en er gaat geen dag voorbij, of Gurbanguly gaat ijverig op zoek naar een baan, bij het arbeidsbureau. Het duurde even voor hij door had dat het arbeidsbureau in het weekend gesloten is, maar dat daargelaten. Ook zoekt Gurbanguly tevergeefs naar banen op het internet. Met hetzelfde internet houdt Gurbanguly tevens contact via Skype met vrouw en kinderen. Vaak is de verbinding slecht, waardoor de beelden op zijn scherm schokkerig overkomen. Het dansen van Gurbanguly is niet alleen omdat hij een groot bewonderaar is van de Egyptische grootheid Abdel Halim Hafez, die na zijn overlijden in 1977 nog altijd zeer populair is. Nee, Gurbanguly danst ook omdat hij zijn missie heeft gevonden. Hij was namelijk gisteren bij zijn Algerijnse vriend Ahmad, met wie hij naar een film van Superman keek. Gurbanguly sprong op, en riep, met zijn glimmende bruine oogjes, onder zijn dikke zwart grijze snor vandaan dat hij de stad Den Haag zou gaan verschonen van het kwaad. Hij zou “Super Gurbanguly” worden. De schrik bij de broodmagere kettingroker Ahmad maakte plaats voor een vette lach waarmee hij pas stopte, toen hij de buitendeur hoorde dichtklappen. Super Gurbanguly had het gebouw, woest om het domme lachen van Ahmad, verlaten. Maar de woede van Gurbanguly had al snel plaats gemaakt voor intense vreugde. Als hij het schorem van de straat zou verdrijven, en men er achter zou komen dat Gurbanguly van Arabische afkomst was, dan zouden de Nederlanders van hem en de hele Arabische Wereld gaan houden, dat wist hij wel zeker.

Vandaag ging hij naar zijn Turkse vriend Hakan die met zijn vrouw al vele jaren een naaiwinkeltje runt. Even later stapt Gurbanguly het kleine winkeltje, onder het vrolijke geluid van aan de deur bevestigde belletjes, binnen. Na een innige omhelzing met Hakan, vraagt Gurbanguly of Hakan een groen Supermanpak voor hem wil maken, het groen van de vlag van zijn vaderland Turkmenistan, met op de rug de halve maan en vijf sterretjes. Hakan vraagt zich af of het voor carnaval is. Gurbanguly, antwoordt dat hij inderdaad zal afreizen naar Oeteldonk om flink carnaval te gaan vieren. Hakan meet het pak op, en vraagt of Gurbanguly een cape wil.Gurbanguly beantwoordt de vraag met dat hij niet kan vliegen, dus een cape heeft hij niet nodig. Wel een wit masker, zoals Mexicaanse worstelaars die dragen. De stof moet dezelfde zijn als die waar men de onverwoestbare rugbytruien van maakt. Hakan rekent uit dat het pak over een week klaar zal zijn. Tevreden verlaat Gurbanguly de winkel weer. Na een kopje thee in het Turks koffiehuis, gaat Gurbanguly terug naar huis. Hij doet zijn computer aan, om zijn vrouw te vertellen over zijn plannen om “Gurbanguly ” te worden. Zijn vrouw schiet hard in de lach. Ze roept haar dochters, en die lachen mee.Gurbanguly laat zich nu niet meer boos maken, en zegt dat ze stom zijn en wel zullen zien tot wat Super Gurbanguly in staat zal zijn. Zijn vrouw zegt dat Super Gurbanguly al twee weken niet in staat is geld over te maken, waardoor ze geld heeft moeten lenen van buurman Berker. “Berker, die gluiperige klootzak”, denkt Gurbanguly . Nu is hij wel boos en sluit zonder zijn gezin te groeten de computer af. Berker, Berker herhaalt Gurbanguly keer op keer terwijl hij door zijn lege woonkamer ijsbeert. Wat haat hij die kuttenkop! Die vent is niet te vertrouwen, hij leent zijn vrouw dat geld niet voor niets, daar wil hij wat voor terug. Als hij maar geld had, dan had hij afgereisd naar Turkmenistan en Berker zijn strot afgebeten. Maar geld had hij niet. Met wat hij nog had, heeft hij zijn Super Gurbanguly-pak betaald.

Gurbanguly plaatst een cd van Roy Orbison in zijn ghettoblaster, en het nummer Ooby dooby vult de lege kamer met het geluid van het leuke, maar tevens één van de meest stompzinnige liedjes ooit geschreven. Meteen wordt Gurbanguly vrolijk, het liedje is het liefdesliedje van hem en zijn vrouw. Wat heeft hij vaak met haar in de oude danszaal van Ashgabat gedanst. Hij is nog altijd verliefd op zijn mooie Maya. Hij ziet haar dan ook maar drie weken per jaar, dus kan hij moeilijk op haar uitgekeken raken. Uren later vat Gurbanguly pas de slaap, om na veel te weinig slaap wakker te worden door het gezoem van de wekker. Na de ochtendplas haast hij zich naar de televisie: De begin- tune van ”Nederland in beweging” vult de kamer. Gurbanguly is klaar voor zijn eerste training tot superheld. Al snel begint hij te zweten als een Otter. Die beestjes zijn trouwens niet nat van het zweet, dus deze uitdrukking berust op een groot misverstand. Het ritme dat de gespierde opgewekte man op televisie aangeeft, is erg verwarrend voor Gurbanguly, maar hij zet door. Afgemat gaat onze held douchen. Hij was eigenlijk van plan nog een rondje te gaan hardlopen, maar zijn hart zou het dan op zeker begeven. Zo gaat er een week vol “Nederland in beweging”, gezond eten, schaduw-boksen en zelfs een vorm van hardlopen voorbij. Eindelijk is de dag aangebroken dat Gurbanguly zijn pak kan ophalen bij zijn vriend Hakan. Het pak zit hem als gegoten: Strak om zijn 103 kilogram zware vleesmassa heen. Als je Gurbanguly niet met andere superhelden zou vergelijken, die trouwens van papier zijn en niet echt zoals Gurbanguly, maar met vette varkens, dan ziet hij er goed uit. Onder het pak draagt Gurbanguly afgetrapte sneakers, waardoor zijn behaarde kuiten tot de helft van zijn onderbenen zichtbaar zijn. Het maakt Gurbanguly niet uit Hij is klaar voor zijn missie: Super Gurbanguly uithangen in Den Haag. Maar eerst wil hij Maya via de computer zijn pak laten zien. Maya probeert haar lach in te houden, wat averechts werkt: Ze barst uit in een helse lachbui. Haar dochters komen op hun lachende moeder af, zien hun vader, sip kijkend in zijn groene pak, en lachen mee met hun moeder. Dan valt de verbinding weg, zo denkt Gurbanguly. In werkelijkheid heeft Maya de verbinding verbroken, en ze is niet van plan ooit nog contact met haar waanzinnig geworden echtgenoot te maken.

De eerste dag van onze Superheld is aangebroken. Wat hij niet had verwacht gebeurt: heel veel mensen staren hem na en lachen hem uit. Heel veel kinderen lopen achter super Gurbanguly aan door de Haagse binnenstad, waardoor hij zich niet verdekt kan opstellen. Hij vraagt of de kinderen weg willen gaan, maar het helpt niet, de optocht word steeds groter. Zelfs volwassenen lopen nu mee.Tot overmaat van ramp loopt Gurbanguly ook Ahmad tegen het lijf, die verbaasd is. Eerst wil hij wat vragen aan Gurbanguly, maar hij besluit door te lopen. Er is wat gerommel omtrent zijn verblijfsvergunning, en zo’n populaire vriend zou hier vast niet bij helpen. Gurbanguly ziet hoe een oude dame van haar tasje wordt beroofd door een puisterig bleek ventje. Hij bedenkt zich geen moment en gaat achter het ventje aan. Niet alleen, ongeveer half Den Haag rent met hem mee. Het is alsof de mensen het beeldscherm van een bioscoop zijn ingekropen, om met hun held mee te rennen. Het ventje gooit, angstig voor de mensenmassa achter hem, het tasje op de grond. Het tasje belandt op de weg, waar Gurbanguly het opraapt en onder luid gejuich van de Hagenezen in de lucht houdt. Het juichen gaat over in een angstig,”kijk uit”. Lijn 5 rijdt het verhaal met een doffe klap binnen tegen onze held aan. Aan de overzijde van de straat komt het lichaam van Gurbanguly uit de lucht vallen, een vrachtwagen van een postorderbedrijf kan hem niet ontwijken en knalt op het lichaam van onze held. Hartstikke dood blijft hij liggen. Het lijkt alsof Gurbanguly tevreden lacht, maar Den Haag huilt: Hun held is dood.Terwijl het levenloze lichaam van Gurbanguly wordt afgedekt met een wit laken, ligt Berker op al even witte lakens Maya met eeuwenoude heupbewegingen te nemen.Triest, maar Gurbanguly heeft het voor elkaar: Hij is bekend geworden en een groot voorbeeld geworden. In Den Haag lopen de stadswachten er nu bij zoals super Gurbanguly er bij liep: Als superhelden. Dikke pens of niet….

 February 8, 2013  Posted by at 13:31 Pieters Proza  Add comments

 Leave a Reply

(required)

(required)