Vanavond komen de renners, mijn renners (een beetje toch na drie weken) in lichtstad Parijs aan, het zal al donker zijn, waardoor men denkt dat het er prachtig uit zal zien. Ik hoop het.Title: Tour de France 2013 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza

Ik denk dat Cavensish de sprint zal winnen, maar hij zal het moeilijker krijgen dan in voorgaande jaren.

 

Ik ben een wielerliefhebber, de geschiedenis, de prachtige verhalen, en peloton vol fietsende biografieën, achtervolgd door pelotons uit het verleden van eveneens fietsende biografieën. Schrijver/columnist Bert Wagendorp gisteren opmerkte, ¨zonder fantasie zal je nooit begrijpen waarom mensen zo lyrisch worden van wielrennen¨, daar ben ik het helemaal mee eens, het liefst zou ik drie weken opgesloten zitten, en drie weken naar de tour kijken, Tour du jour voor het vermaak kijken en de avondetappe voor het serieuzere werk, ik weiger een keuze te maken tussen deze programma’s, sterker nog ik zou het liefst ook nog naar het heerlijke geleuter op de Belg kijken, geweldig. En ik wil het boek Ventoux nog even aanprijzen aan mijn drie lezers, met dit boek heeft Bert Wagendorp een pareltje afgeleverd, het boek draait om een vrienden groep, en is gewoon een geweldig boeiende roman, ik mis de hoofdpersonen nog steeds, nu al een maand, ben nu in Mama Tandoori bezig, ¨Eindelijk¨ van Ernest van der Kwast, en ik heb nog nooit mee gemaakt dat ik drie keer op een pagina hard in de lach schiet, ook zeker een aanrader.

 

Voor deze tour had ik het sterke vermoeden dat Chris Froome de in Nairobi geboren Engelsman deze tour zou winnen, klinkt voor de kenners logisch, vorig jaar werd hij tweede achter ploegmaat Bradley Wiggins, die nu niet mee deed, maar des te knapper dat hij dan toch wint. En hij viel aan, maakte er iets moois van, een verdiende winnaar.

 

Er werd iedere dag over doping gesproken, eerst ergerde ik mij eraan, ik ben een romanticus, die doping negeert. En wil geloven dat er renners zijn die iedere dag kunnen winnen, zonder dood neer te vallen als Tommy Simpson op de Mont Ventoux. Zelf ben ik kunstenaar, een middenmotor. De top kunstenaars gebruiken volgens mij allemaal dope, ze sluiten zich af met een vaten wijn en en Mont Blancs vol coke in hun ateliers, ze gaan rap ten onder aan hun succes, kunnen niet zonder. Maar controles ho maar. Althans je hoort er nooit iets over…

Doping hoort bij het leven in en buiten de tour, zo ook de controles, het geld noem het maar op. Het leven is een zooitje, en zonder zou het maar saai zijn, echt hoor het is dan zo saai als een straat zonder wat kleurige rommel op de stoep, of een prachtig vervaardigd drol sculptuur op de stoep, gecreëerd door een viervoetig kunstenaar met kwispelende staart, en het mooie is, men mag het sculptuur gewoon kapot maken, vertrappen, gewild dan wel ongewild, hartstikke leuk, en gratis.

 

Helaas wonnen de Nederlanders andermaal geen etappe, maar de goede rankschikking van Groningers Bauke Mollema en Laurens Ten Title: Tour de France 2013 | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza Dam maakte alles meer dan goed. Grappig eigenlijk, het komt niet vaak voor dat Nederlandse prof wielrenners uit Zuid Holland komen, maar de twee enige tour winnaars Joop Zoetemelk en Jan Jansen kwamen daar wel vandaan, maar goed laat ik niet al te chauvinistisch worden, het liefst zou ik nog schrijven dat de enige tour winnaars mijn buurjongens waren, mijn zonen of dochters, of ik en mijn broer.

 

Ik werd deze tour zo enthousiast dat ik mijn mountainbike pakte naar het Zwarte Dennenbos reed, daar doods angsten weerstond, bang was dat ik viel, weer terug reed, en werd geschept door een auto, en heb besloten nooit meer te fietsen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat je alleen een Televisie, radio of boek nodig hebt om van fietsen te genieten, en ik althans ben na vele valpartijen en blessures er achter gekomen dat dit allerminst een ongezonde beslissing is. En als ik zo nodig ongezond wil zijn, krijg ik ontstekingen van Psoriasis in mijn lichaam, zoals nu in de bal van mijn voet, waardoor ik zware pijnstillers slik, doping dus, ik wil ondanks alles toch de top bereiken, ¨Leve de Tour¨.