Pieter Zandvliet's Art World Gallery
July 13, 2020
Breaking News

Wereldkampioen

Het was langs de Rijksweg die van Rotterdam naar Delft gaat, dat ik op mijn racefiets vol trots een man in een Title: Wereldkampioen | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza Regenboogtrui inhaalde, een Wereldkampioen. Twaalf jaar was ik, net met voetbalschoenen verruild voor een Motobecane blauwe racefiets, en nu al sneller dan de Wereldkampioen. De Wereldkampioen was een man van in de zestig met een behoorlijke buik onder zijn Wereldkampioen trui, een wollen nog. Natuurlijk was dit geen Wereldkampioen, maar iemand die zichzelf graag voor lul zette, ieder zijn meug.

Een Wereldkampioen is toch iets heel speciaals, je bent de beste ter Wereld, dat verdiend al mijn respect, En een Wereld record is natuurlijk nog even iets unieker, dan ben je de beste aller tijden. Wat had ik dat graag geweest, een Wereldkampioen. Als kunstenaar zal ik dat nooit worden, die bestaan niet eens in mijn beroep, en terecht, want gelukkig heeft kunst niets met records te maken, althans niet de kunstenaars, hun werk kan natuurlijk voor een record bedrag verkocht worden, maar er is geen kunstenaar die dit zelf in handen heeft, en gelukkig maar, een kunstenaar traint alleen, voor wedstrijden die niet bestaan. De beste bestaat gewoonweg niet, het heeft allemaal te maken met smaak. Is een werk af, dan gaat hij een eigen leven leiden, de kunstenaar gaat dan verder aan een ander werk, of gewoon dood, maar daar hoef je niet speciaal kunstenaar voor te zijn, dood gaan we allemaal.

De beste aller tijden, dat is voor iedereen weer iemand anders. Ieder persoon heeft zijn eigen idee over wie nou de beste, kunstenaar, voetballer, zwemmer, bergbeklimmer of wat dan ook is. En dat maakt het zo leuk en verrassend. Zo zijn er mensen die denken dat je fan moet zijn van de beste club, maar daar heeft fan zijn niks mee te maken, fan zijn doe je met je hart voor iets, en dat zal nooit veranderen. Ik ben bijvoorbeeld fan van Sparta, en ik zou wel heel erg gestoord zijn als ik zou beweren dat mijn cluppie de beste is, ik ben een fan tegen wil en dank, ergens kwam de club in mijn leven en ging er niet meer uit. Soms denk ik dat je het beste nergens fan kan zijn, althans in de sport, dan kijk je oprechter, maar als er dan iemand wint, is het stukken minder mooi.

Eigenlijk leven wij nu wat sportliefhebbers betreft in een hele mooie tijd. Met op de sprint de theatrale Jamaicaan Usain Title: Wereldkampioen | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza Bolt of de bescheiden niet minder leuke Antilliaan Churandy Martina . In het voetbal hebben we Messi en Ronaldo, twee super voetballers, die normaal maar één keer in een generatie voorkomen, en ik denk zelfs dat er nog een paar aankomen. En wat te bedenken van Nederlands beste wielrenster Marianne Vos, die is alleen te vergelijken met Eddy Merckx, wat een weelde.

Ondanks alles, alle helden, wacht ik altijd op iets onverwachts in de sport, iets wat eigenlijk niet kan. Bijvoorbeeld een hardloper die tijdens een Marathon alle toppers voorbij loopt en wint. Een Amateur club die de KNVB beker wint, dat is voor mij het aller mooiste. Maar ook zonder dat kijk en wacht ik geduldig…

Leave a Reply