Edoch zo had het dan waarschijnlijk gegaan als ik wel was uitgenodigd voor het programma met mijn boek. Dan had Wim Brands ook nog geleefd, en had hij mij geïnterviewd.

Helaas stopte het programma Boeken er in januari 2020 mee, eeuwig zonde en een gemis voor de kijker die op een goede manier op de hoogte gehouden werd middels interviews over een uit gekomen boek. Het kon voor mij allemaal niet erger, want ik was immers net mijn Uitgeverij Ontploft opgestart. En dan kwam ik ook nog met mijn aller eerste roman over mijn zoon Jordi (de imbeciel). Niet dat ik de kans hoog inschat dat ik met mijn roman voor het programma zou worden uitgenodigd, maar nu het programma niet meer bestaat is die kans helemaal nihil.

De reis van Nieuwleusen per scooter naar Amsterdam was mij slecht bevallen, het vroor namelijk, ik vreesde dat ik als trancezender (zo heet toch iemand die seksloos is?) de studio zou gaan bereiken, gelukkig heb ik stoere ballen, die hoewel flink gekrompen gewoon bleven zitten waar ik ze het liefst heb.

Verkleumd liep ik de studio binnen, waar ik werd voorgesteld aan mijn held (helden eigen je toe) Wim Brands. Door Wim werd ik voorgesteld aan de andere schrijver de heer Rene Maagdenberg, zeer toevallig mijn aartsvijand, het enige wat wij delen is dat wij elkaars aartsvijand zijn en einde der tijden zullen blijven. Maar wij zijn heren en respecteren elkaar op de één of andere manier, en zijn meestal beleeft en geïnteresseerd in elkanders doen en vooral laten. Ik vroeg wat hij ging presenteren in het programma voor boekenworm en anders denkende. Een dicht bundel zei hij trots.

Hij liet mij de bundel die door hem zelf vorm gegeven, uitgegeven voorzien van zijn sierlijke illustraties zien. Zag er mooi uit, langwerpig, dat zie je niet vaak meer zei ik gemeend. De naam was Jaap, een wat vreemde naam voor een dichtbundel. Voor ik kon vragen waarom zijn bundel Jaap hete, kreeg ik al uitleg van Rene, die vrijwillig waarzegger is. Ik heb mijn bundel Jaap genoemd, in verband met Jaap van Meekren, de in 1997 overleden televisie journalist. Ik keek Rene nog altijd verbaasd aan, begon er kramp van in mijn gezicht te krijgen dat verbaasd kijken. Nou vertelde Rene dat Jaap verder helemaal nergens in de dichtbundel benoemd wordt. Dat is een waanzinnig goede reden loog ik mijn aartsvijand toe. Rene wilde graag weten waar ik mee voor de dag ging komen, maar toen ik hem uitvoerig wilde vertellen werd Rene geroepen door de heer Brands, het programma was al een half uur bezig, en de lege stoel tegenover de presentator zei verder niet veel terug op de vragen van Wim over de bundel van Rene.

Ik nam plaats op een stoel in het kamertje naast de kamer waar Rene werd geïnterviewd over Jaap.

Rene Maagdenberg houdt zich bezig met zo’n beetje alles wat er op creatief gebied, in de loop der mensheid is bedacht. Schilderen, dichten, vormgeving, film, fotografie, beeldhouwen, bedenk het maar en hij doet of deed het. Hij is Rotterdam zijn geboorte stad ontvlucht, hij kon de roem zogezegd niet dragen, en verhuisde naar Beilen in Drenthe, waar na de kapingen in de jaren zeventig niks noemenswaardig meer gebeurt. Rene kon eindelijk vrij rondwandelen op wat aanrandingen door blinde asielzoekers na, hoefde hij in ieder geval geen handtekeningen meer uit te delen. Maar hij miste de stad toch wel een beetje erg, dus verhuisde hij naar Meppel waar hij nog steeds woont, en er blijkbaar gedichten schrijft. Samen zijn Rene en ik een kunstenaars duo, de PieReneters die onregelmatig samen werken maken, ondanks onze vijandige houding naar elkaar hebben wij dan het grootste plezier, heel gek voor aartsvijanden. Ik kon helaas niet verstaan hoe het interview met Rene verliep, maar dat hij huilend wegliep zonder mij te groette deed mij goed.

Ik hoorde Wim Brands mij aankondigen en besloot maar na een elleboog te geven aan Wim tegenover hem te gaan zitten. Ik maakte een compliment over de haardracht van Wim, die hij wijselijk negeerde, mislukt. Zo Meneer Zandvliet, u heeft het Boek, Mijn zoon Jordi over uw imbeciele zoon Jordi geschreven, en het zelf uitgegeven, er zelfs een uitgeverij voor opgericht. Was uw manuscript overal afgewezen, en dacht u laat ik het dan maar zelf uitgeven.

Dat had goed gekund meneer Brands, maar niks is echter minder waar, ik heb geen enkel manuscript opgestuurd, ik hou er namelijk niet van als men mij afwijst.

Dan is dit de oplossing Pieter, heel pienter van u.

Dankjewel meneer Brands.

Het boek loopt als een trein, er is zelfs een tweede druk van uitgekomen.

Inderdaad van weer vijftig stuks.

Het boek gaat dus over uw zoon, en de relatie die jij als vader en hij als zoon tot elkaar hebben ?

Dat klopt als een lul tegen de schede van Cleopatra, toen die nog in leven was Meneer Brands.

Oké, subtiel meneer Zandvliet, maar kunt u omschrijven hoe de relatie met Jordi is?

Dat heb ik al gedaan, dat kan men in het boek lezen.

Probeert u grappig te zijn meneer Zandvliet ?

Nee het is echt zo, het staat allemaal in het boek.

Kunt u misschien kort zijn en voor de kijkers thuis uitleggen hoe de relatie tussen u en uw zoon is ?

Kut, meneer Brands

Dat is dan zeer duidelijk. Het is dus een negatief boek geworden?

Nou dat hoop ik niet, ik heb er veel humor in gegoten.

Humor, vind u het leuk dat u een kut relatie met uw zoon heeft?

Uiteraard, anders had ik er geen boek over geschreven, wie zit er te wachten op een boek over een vader en zoon waar alles heerlijk loopt, dat is toch min of meer gelijk aan incest.

U houdt er een vreemde denkwijze op na meneer Zandvliet.

Specialiteit van het huis Meneer Brands.

U bent beeldend kunstenaar, en geeft bij ieder boek een kunstwerkje cadeau, zeer bijzonder.

Dat is niet alleen omdat ik zo’n aardige kerel ben, ik hoop hiermee als onbekend schrijver mensen te interesseren voor mijn boek.

Geweldig idee Pieter, er staan ook tekeningen van uw hand in het boek.

Nee niet van mijn hand, dat zou een beetje saai worden. Het zijn tekeningen van mensen die in het boek voorkomen. Maar meneer Brands hoe vond u mijn boek eigenlijk ?

Kut en niet door te komen. Is het boek met een oplage van vijftig exemplaren te koop in de boekwinkels ?

Eigenlijk alleen bij Rick.

Bij Rick ?

Ja Rick van the Readshop in Nieuwleusen.

OH die, en verder ?

In de webshop op mijn website.

Tot slot waar gaat uw volgende boek over ?

Joh, ik verzin wel wat, geen zorgen hoor.

Na een hartelijke groet reed ik terug naar Nieuwleusen, onderweg haalde ik een treurende Rene van de spoorbaan, en reden wij gezamenlijk op ons geluk toe.

Title: Pieter Zandvliet bij VPRO Boeken | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza Uitgeverij Ontploft