Apr 182018
 

Zondag 3 juni,
Open Atelier CULT, (Brugstraat 2)
10.00 tot 17.00uur:

Kunstenaars Bram de Krosse (Raalte) en Pieter Zandvliet (Nieuwleusen) hebben vrienden en kennissen gevraagd een foto van zichzelf naar het duo te emailen, met de boodschap vooral niet te gemaakt op de foto. Bram portretteerde de foto  eigenwijs  op zijn kenmerkende eigen wijze, vervolgens kwam Pieter het portretje in Raalte ophalen en verfraaide het portret-. De gezamenlijke liefde voor strips is in de werkjes terug te vinden. Al eerder werkte de kunstenaars samen aan  het ketting stripje, opgezet door Bram,”Het bizarre leven van Henkie Fluit”waar Pieter de cover voor tekende”.

De portretten zijn divers, net als de geportretteerde van antiek-boer tot cabaretier van de Queen of noise tot een autistisch jongetje, van een rokkenjager tot een dame die helemaal niet content is met haar portret, van Bram tot Pieter en vele andere slachtoffers van de kunstenaars. (alle vrijwillig hoor) Het werk van Bram en Pieter bevat, humor, kwaliteit, verassingen en is nooit saai.
Kortom wees welkom op deze eigenwijze expositie.
Title: Eerste Porpretten exposite is een feit! | Artist: Pieter Zandvliet | Category: News Voorpagina
 April 18, 2018  Posted by at 18:58 News, Voorpagina No Responses »
Apr 142018
 

Title: Het jaar van de Ommerschans | Artist: Pieter Zandvliet | Category: News Voorpagina

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de Maatschappij van Weldadigheid opgericht werd. Bedelaars, paupers en wezen uit geheel Nederland werden onder andere naar de Ommerschans gestuurd. Mensen woonden hier in (gedwongen) afzondering. Samen met de andere koloniën van Weldadigheid Frederiksoord, Willemsoord, Veenhuizen, Wortel (B) en Merksplas (B) hoopt men dit jaar benoemd te worden tot UNESCO Werelderfgoed. Om meer bekendheid te geven aan het 200-jarig bestaan van de Koloniën van Weldadigheid, de voorloper van ons huidige sociale stelsel, worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

De werkgroep die inmiddels al heel veel plannen heeft ontwikkeld bestaat uit Frits Welink, Ingrid van de Velde, Ans Hesselink, William Jansen en Thea Dijkema. Keramiste Thea Dijkema: “Anderhalf jaar geleden is bij mij het idee ontstaan iets te doen met de geschiedenis van de Ommerschans in onze Beeldentuin. Het leek mij leuk om hier een speciale expositie voor te maken. Ook omdat de geschiedenis van de Bedelaarskolonie Ommerschans bij zo veel mensen onbekend is. Toen kwam ook het idee om het breder aan te pakken”. Thea kwam in het voorjaar van 2017 in contact met Vereniging de Ommerschans en lanceerde daarna haar idee bij het Ommer Podium om 2018 het Jaar van de Ommerschans te maken. Hierbij werd een oproep gedaan aan kunstenaars, ondernemers, verenigingen en anderen om iets met dit thema te gaan doen. Zo ontstond de werkgroep en zo kwamen zij in contact met Erik Slagter van Ommen Samen Sterk, die voorstelde om ook de armoede van nu bij het onderwerp te betrekken. “Armoede is er nog steeds, alleen minder zichtbaar. Zo wordt er op het moment gewerkt aan een aantal colums voor De Toren over armoede toen en armoede nu. Er zijn zelfs plannen voor een boek”, vertelt Thea.

Verbinding

De opening van Het jaar van de Ommerschans vindt plaats op zaterdag 7 april om 14.00 uur. Aan de Balkerweg 80 in de Ommerschans. Tijdens dit evenement wordt het fundament van het ooit grootste gebouw van Nederland zichtbaar gemaakt door middel van een symbolisch lint van mensen. Iedereen krijgt een t-shirt voor de herkenbaarheid en als teken van verbondenheid. Ook wordt het lint op de film vastgelegd door middel van drone opnames. De mensen uit de omringende buurtschappen zijn uitgenodigd, maar ook mensen die graag mee willen doen zijn welkom en kunnen zich opgeven via info@ommerschans.nl. Met dit menselijk lint wil de werkgroep de kracht van verbinding laten zien. Verbinding van verleden, heden en verbinding tussen de mensen. Tijdens de opening is een kwakzalver aanwezig en een pauperkoor zingt levensliederen. Het Ommerschanslied is te horen en er wordt in stijl voor de inwendige mens gezorgd.

Expositie Beeldentuin Witharen

Op paasmaandag 2 april om 15.00 uur wordt de expositie ‘Ommerschansportretten’ geopend, tegelijk met de opening van de zomerexpositie van Beeldentuin Witharen aan de Witharenweg 24 te Witharen. De expositie is te zien tot en met september. Naast Thea Dijkema en Louis van Vilsteren werken aan deze expositie mee Pieter Zandvliet uit Oud-Leusen en keramist Harrie Neutel uit Hardenberg. Pieter Zandvliet is beeldend kunstenaar.

Pieter: “Ik raakte geïnspireerd door de foto’s van de kolonisten uit de Ommerschans. Elk individu heeft een mooi verhaal. Ik heb twaalf tekeningen gemaakt en de keuze uit de kolonisten voor de tekening heb ik gemaakt op de vorm van gezicht maar ook om het verhaal achter de kolonist. De foto’s zijn indrukwekkend. Het zijn ‘pijnlijke’ foto’s. Je ziet dat ze verdriet hebben. Je wordt door het schilderen van de portretten niet vrolijk. Maar de geschiedenis van de Ommerschans is indrukwekkend. Ik ben tien jaar geleden in Overijssel komen wonen. Ik kwam door een vriend in aanraking met de Ommerschans. Toen vond ik dit al fascinerend. Toen Thea mij vroeg wist ik dat ik direct wilde meewerken”.

Scherven van eetkamer schalen

Toen Thea de scherven van de borden uit de eetzaal van de Ommerschans zag, die bij de archeologische opgravingen zijn gevonden, moest zij direct denken aan Harrie Neutel. Harrie Neutel is gevestigd aan de Hofweg 2 in Hardenberg en is pottenbakker. “Ik ben ooit op cursus geweest bij Thea, zo hebben we elkaar ontmoet. Ik was meteen enthousiast en kende de geschiedenis van de Ommerschans nauwelijks. Maar hoe meer ik mij er in verdiep hoe indrukwekkender het wordt. Ik draai op dit moment dezelfde schalen als destijds in de eetzaal. Een deel wordt beschilderd door Pieter op eigentijdse wijze, een deel decoreer ik zelf en dan in de stijl van toen. Ik doe net als Thea mee met het project omdat ik net als zij natuurlijk potten bakken leuk vind. Maar ook ik vind dat er meer over de geschiedenis bekend moet worden gemaakt. Daarnaast vind ik de samenwerking met Pieter natuurlijk fantastisch”.

Precies weet ik nog niet

Thea: “Als keramist lever ik zelf natuurlijk ook een bijdrage aan de expositie. Wat precies weet ik nog niet, maar ik ben op dit moment bezig de scherven van de schalen in gips te gieten, zodat ik daar met klei iets mee kan. Daarnaast maak ik portretten in gips. De portretten geven de kleding weer die destijds in de Ommerschans werd gedragen. Dit waren speciale kolonistenpakken, voor en door de mensen zelf gemaakt. Deze kleding zal ook worden nagemaakt door een groep vrijwillige naaisters, en zal bij de opening op 7 april voor het eerst worden gedragen door de gidsen die de rondwandelingen verzorgen in de Ommerschans”. Ook meubelmaker Louis van Vilsteren neemt deel aan de expositie: “Ik maak kistjes van hout. In de tijd van de Ommerschans had elke bedelaar zijn eigen kistje met spullen. Ik maak er 12 voor elk portret dat Pieter heeft geschilderd”.

Column in weekblad De Toren

Vanaf april verschijnt er maandelijks een column in De Toren. Deze column wordt geschreven door het Schrijverscollectief Vechtdal en zal de armoede weergeven in de tijd van de Ommerschans maar ook de armoede van nu.

Overige activiteiten

Elke 4e zondag van de maand om 14.30 kunt u meewandelen met de Rondleiding met gids door de Ommerschans, startend aan Balkerweg 72. Op 24, 25 en 26 mei: De Omzieners in de Caroussel in Ommen, De Baron in Dedemsvaart en De Voorveghter in Hardenberg. Een theaterstuk over armoede nu. “Het is een theaterstuk met een knipoog”, vertelt Thea. Op 7 juli van 10.00 tot 17.00 uur vindt er een Archeologendag plaats aan de Balkerweg 80 in De Vinkenbuurt. Op 23 juni en 28 juli vindt in de Kruidenhoeve een workshop Paupersoep maken plaats. Op zaterdag 25 augustus van 10.00 tot 16.00 uur kan je je opgeven voor een Belevingstocht: de Verborgen Vaart. Vanaf het Tolhuis, Balkerweg 60 te Witharen kunt u al wandelend, varend en in de huifkar op zoek naar de vaart die hier in de kolonietijd is gegraven. In juni en juli vindt de expositie Vrouwen van nu met het thema Ommerschans plaats in het gemeentehuis van Ommen. In oktober/november is een zelfde soort expositie in de Gashouder in Dedemsvaart. De gezamenlijke Open Monumentendag vindt op 8 september van 10.00 tot 16.00 uur plaats in de Ommerschans. Het jaar wordt afgesloten op 27 oktober met de Nacht van de Nacht ook in de Ommerschans.

Informatie:

Voor informatie over de activiteiten van Het jaar van de Ommerschans kunt u terecht op www.ommerschans.nl. Voor informatie over de expositie en over Thea Dijkema en Louis van Vilsteren kunt u terecht op www.atelierwitharen.nl. Voor informatie over Harrie Neutel kunt u terecht op www.pottenbakkerijhardenberg.nl. Voor informatie over Pieter Zandvliet kunt u terecht op www.Pieterzandvliet.com.

 April 14, 2018  Posted by at 16:38 News, Voorpagina No Responses »
Apr 142018
 

Title: Zomerexpositie 2018 van Beeldentuin Witharen geopend door burgemeester Vroomen | Artist: Pieter Zandvliet | Category: News Voorpagina

Op maandag 2 april werd de Zomerexpositie 2018 van Beeldentuin Witharen geopend door burgemeester Vroomen. Naast de Zomerexpositie is er een extra expositie ‘Ommerschansportretten’.

Deze expositie is geinspireerd op de geschiedenis van de Ommerschans, onderdeel van de Maatschappij van Weldaadigheid. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de Maatschappij van Weldadigheid opgericht werd. En dit wordt gevierd door allerlei activiteiten. De expositie is een van de onderdelen. Piet Zandvliet uit Oudleusen en Harrie Neutel uit Hardenberg hebben hun medewerking verleend aan de expositie. Pieter raakte geinspireerd door de foto’s van de kolonisten uit de Ommerschans. Elk individu heeft een mooi vehaal. Harrie Neutel heeft naar aanleiding van scherven uit de eetzaal allerlei borden gemaakt deze staan ook tentoongesteld Op zaterdag 7 april wordt er een lint van mensen gemaakt op de fundamenten van het voormalige hoofdgebouw. Dit menselijk lint laat de kracht van verbinding zien.

 April 14, 2018  Posted by at 16:01 News, Voorpagina No Responses »
Apr 132018
 

Zaterdagmiddag 2 juni 14.00- 16.00u

In Beeldentuin Witharen is een speciale expositie gemaakt met het thema De Ommerschans in samenwerking met kunstenaars Pieter Zandvliet en Harrie Neutel. De Ommerschans is een buurtschap in de gemeente Ommen waar rond 1818 een bedelaarskolonie werd gevestigd door de Maatschappij van Weldadigheid. Duizenden mensen hebben daar langere of kortere tijd geleefd. Paupers uit de grote steden, die “Opgevoed” moesten worden.

Pieter Zandvliet heeft zich laten inspireren door een aantal fotoportretten van kolonisten die in de Ommerschans hebben gewoond. Harrie heeft een aantal borden gedraaid geïnspireerd op de scherven die men gevonden heeft in de grachten van borden die in de eetzaal hingen. Ze bevatten allemaal opvoedende teksten. Beiden hebben deze de borden op hun eigen wijze gedecoreerd.

Op zaterdag 2 juni van 14.00u- 16.00u komen Pieter en Harrie naar Witharen, en verzorgen zij beiden een workshop. Bij pottenbakker Harrie kan je draaien ; Bij Pieter kan je schilderen, geïnspireerd op de borden en portretten. Aanmelden is niet nodig.

Title: Beeldentuin Witharen: gratis workshop thema “Ommerschans portretten” | Artist: Pieter Zandvliet | Category: News Voorpagina

Contact

Atelier Witharen

Witharenweg 24
7738 PG Witharen

Tel: 0523-676272
Louis: 06-27876388
Thea: 06-52344304
info@atelierwitharen.nl

 April 13, 2018  Posted by at 16:33 News, Voorpagina No Responses »
Feb 232018
 

Momenteel ben ik tussen het verhuizen door en het inrichten van een Galerie genaamd Pieter Zandvliet, waar alleen werken van mij of samenwerkingen met andere kunstenaars hangen heel erg aan het genieten van de Olympische Winterspelen van Pyeongchang waar de Nederlanders het weer super goed doen. Ik denk dat ik over mooie sport momenten net zo enthousiast kan zijn als schrijver Martin Ros is over zijn geliefde Italiaanse wielrenner Fausto Coppi, zo mooi hoe deze kerel vol passie kan praten over onder anderen wielrennen. Ik heb natuurlijk Coppi helaas nooit zien rijden, hij was al overleden ver voor mijn geboorte, maar door de boeken van Ros, heb ik toch het idee dat ik daar naast de witte dame (de vrouw waar Coppi mee vreemd ging en later tot afschuw van veel katholieke Italianen trouwde) stond mee te schreeuwen voor de grote kleine kampioen. Ook Jean Nelissen, Theo Koomen en Mart Smeets injecteerde mij met mooie anekdotes uit het verleden. Heerlijk lezen over wielrennen, net het echtte leven. Bevriende sport haters begrijpen er maar niks van, dat is en hoef ik gelukkig ook niet uit te leggen, het is een gevoel. Wat dat betreft zijn mijn dagen te kort voor al mijn interesses. Voor bijvoorbeeld een mooie actie op het voetbalveld kunt u mij wakker maken, nee verwacht die niet van, maar als Messi als een glibberige aal een zooi arme verdedigers passeert en vervolgens een prachtig doelpunt maakt, dan geniet ik met heel veel mensen te gelijk. Het maakt mij dan niet zoveel uit wie de actie maakt, al zou ik die acties het liefst zien van een Sparta speler, maar er zijn dagen dat je die in het Kasteel van Spangen niet zal zien. Wat niet is kan nog komen. Het mooiste sportmoment voor mij was de Olympische gouden medaille van turner Epke Zonderland. Buiten een prachtige oefening was de spanning ook niet te snijden, en ik moet zeggen dat presentator Hans van Zetten zijn enthousiasme heel goed wist over te brengen, geweldig.Title: Verzamelaar van mooie sport momenten (1) | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Pieters Proza

Sport is ook een afleiding van mijn kunst gedachtes, alleen tijdens het kijken of doen aan sporten ik niet bezig met kunst, voor de rest zit ik altijd en overal met mijn hoofd in mijn kunst gevangenis. Ik heb altijd een sporter willen worden die er van kon leven. Maar ik wilde teveel en was waarschijnlijk toch te weinig getalenteerd. Ik wisselde het sporten af met tekenen, een soort Ying en Yang voor mij. Nu ben ik een kunstenaar die er niet van kan leven, al moet ik zeggen dat ik er nog best aardig uit zie voor een lijk. Men zegt een kunstenaar moet lijden, ik heb besloten dat ik daar zoveel mogelijk voor pas, Ellende ontziet niemand, om daar nou mee te gaan pronken, dat is aan mij niet besteed. En alles wat ik mee maak komt vroeg of laat duidelijk of verstopt in mijn werken voor. Ook sport komt er in voor, tekeningen van sporters maar soms ook op een schilderij, meestal de gekte die voel bij sport verwerkt in een sportfiguur. Nou ik ga schaatsen kijken.

 February 23, 2018  Posted by at 10:42 Pieters Proza No Responses »
Feb 212018
 

Title: Uitnodiging: “Ommerschansportretten” extra expo vanwege 2018 "Jaar van de Ommerschans" | Artist: Pieter Zandvliet | Category: News

In onze ‘achtertuin’ ligt de Ommerschans: anno 2018 een klein buurtschap in de gemeenten Ommen en Hardenberg. Momenteel wonen er zo’n 200 personen. Hoeveel anders was dat zo’n 200 jaar geleden toen Ommerschans de eerste strafkolonie was van de Maatschappij van Weldadigheid. Duizenden landlopers, paupers, dronkaards en andere ‘lui levende armen’ waren toen ondergebracht in het gesticht Ommerschans om heropgevoed te worden en te leren werken voor hun bed, brood en kleding. Van het toenmalige grootste gebouw van Nederland resten nu slechts nog de fundamenten en heel veel verhalen. Verhalen die momenteel steeds meer verteld gaan worden. Zeker nu de Koloniën van Weldadigheid zijn voorgedragen als UNESCO Werelderfgoed. Medio juli 2018 zal UNESCO bekend maken of de status erkend gaat worden. Dit zou dan in Nederland het 10e werelderfgoed zijn, en in Overijssel de eerste.

Geïnspireerd op de geschiedenis van  De Ommerschans wordt een speciale expositie ingericht onder de overkapping in   Beeldentuin Witharen.

Beeldend kunstenaar Pieter Zandvliet (1969, Leiden) heeft zich laten inspireren op de foto’s en verhalen van de bedelaars die op de Ommerschans hebben gewoond. Harrie Neutel heeft zich laten inspireren op de keramische scherven die gevonden zijn bij archeologische opgravingen in de Schansgracht enkele jaren geleden. Ook keramiste Thea Dijkema en meubelmaker Louis van Vilsteren hebben inspiratie gevonden wat geleid heeft tot de expositie “Ommerschansportretten” . De expositie zal ,geopend worden op paasmaandag 2 april, als ook de Zomerexpositie van Beeldentuin Witharen geopend wordt.

 

Pieter Zandvliet, Leiden 1969 Beeldend kunstenaar .De basis van Zandvliet zijn werk is tekenen, waar hij zich dan ook dagelijks trouw aan houdt. Met een brede interesse voor geschiedenis van de mens, land en cultuur creëert hij zijn eigen Werelden op doek. Ieder nieuw werk is een nieuwe reis, waarin van alles te ontdekken valt. Soms verdiept de kunstenaar zich in de geschiedenis van een bepaald persoon maar meestal combineert hij diverse interesse en brengt die samen tot een pure Zandvliet, vol kleur contrasten, vormen die logisch lijken maar dit zelden zijn. Op het eerste gezicht lijkt een Zandvliet onrustig maar de kunstenaar heeft orde en rust in het werk weten te brengen, alleen dan is een werk af. Mocht u dus graag reizen en het liefst gratis, pak een stoel, schuif die voor een werk van Zandvliet en geniet van uw reis, want zomaar voorbij lopen zou zonde zijn. www.pieterzandvliet.com

Harrie Neutel is al jaren actief als pottenbakker in Hardenberg en omgeving. Hij maakt robuust werk op zijn pottenbakkersschijf. Daarnaast geeft hij veel workshops op locatie. Op veel  campings in het Vechtdal is hij vaak te vinden, waarbij hij de campinggasten laat ervaren hoe het is om een pot of schaal te draaien. harrieneutel@pottenbakkerhardenberg.nl

 February 21, 2018  Posted by at 18:28 News No Responses »