Net een leuk boek uit mijn privé bibliotheek gelezen met korte boeiende verhalen van verschillende schrijvers die voor Hardgras schreven, een tijdschrift voor voetbal liefhebbers. Tijdens het lezen dacht ik aan mijn helden op voetbal gebied. Nou ja Johan Cruyff, maar daar komt nog om het half uur een biografie over uit, die is dus niet bepaald vergeten gelukkig. Diego Maradona waar het zelfde voor geld, iedere scheet die Pluisje laat word nog altijd breed uitgemeten en zorgt voor een explosie in media land. Als Spartaan was ik weg van Michel Valke een sterke middenvelder, wat mij betreft één de beste middenvelders ooit. Is er eigenlijk al een biografie over deze Zwijndrechter geschreven, vast niet. Over biografieën geschreven, voetballers krijgen er tegenwoordig al één nog voor ze hub loopbaan zijn begonnen volgens mij.Title: Vergeten helden | Artist: Pieter Zandvliet | Category: Various

Maar goed ik heb ook een vergeten held, namelijk de Leidse Ronald Zandvliet! Ziet u wel, u bent hem vergeten, dan is het prettig als ik uw geheugen even opfris dan wel verveel. Het is trouwens niet toevallig dat Ronald en ik de zelfde achternaam dragen, zijn vader Willem is de oudere broer van mijn vader Piet, over vergeten helden gesproken. Helaas zag men mijn neef nooit schitteren bij Feyenoord of Sparta, ik hou het erop dat hij voor de voetbal scouts van die dagen te snel was, en dan is er zelfs voor de beste voetbal scout geen ontdekken aan. Toen hij bij UVS speelde ging ik weleens met mijn vader in Leiden kijken, met veel plezier en trots, want dat was wel even mijn neef die daar net de keeper liet vissen. Wat een charisma straalde Ronald uit, daar konden zelfs drie Zlatan’s niet aan tippen. Je kreeg medelijden met de arme verdediger die mijn neef probeerde tegen te houden, daar waren wel twee elftallen voor nodig. Een gouden toekomst lag mijn neef in het verschiet, dat wisten mijn vader en ik zeker. Dat dat goud een flesje Heinhikken, of een paar kratjes mocht de pret niet drukken. Onder het mom je kunt er maar beter plezier in hebben kwam alweer jaren later de transfer naar VNA, voetbal na arbeid een blijkbaar wat communistische Leidse voetbal club, die meer bekend stond als VNA vechten na afloop.

Nog steeds was Ronald een grootheid, ook bij VNA. Hij had een voor rang positie, namelijk op de reserve bank. Hij hoefde pas wakker gemaakt te worden als er een vrije trap genomen diende te worden. Iedereen werd stil als hij het veld in kwam en plaats nam achter de bal, met uitkijk op een stelletje zielige piemel grijpers in de menselijke muur, Nou moet je opletten zei mijn vader dan. Mijn neef nam heen aanloop, daar word je maar moe van. Nee hij schoot de bal mij een prachtige boog om de muur heen zo de kruis in. En dat altijd , ik heb nooit begrepen waarom Ronaldo nooit mijn neef in dienst heeft genomen, dan was hij nu perfect geweest, want zijn vrije trappen zijn ronduit zielig.

Hoe het verder is afgelopen met Ronald weet ik niet, ik heb alleen contact met zijn vrouw Johanna op Facebook en soms met zijn dochter Hennie die ook van voetbal houden.